ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μεγάλη τουρκική… ψαριά, με ελληνικό «δόλωμα»: Ποιο deal «ψήνεται» στα θαλασσινά

Μεγάλη τουρκική… ψαριά, με ελληνικό «δόλωμα»: Ποιο deal «ψήνεται» στα θαλασσινά - Κεντρική Εικόνα

 

Μία από τις γνωστότερες ελληνικές εταιρείες στα κατεψυγμένα ψαρικά προϊόντα ετοιμάζεται να αγοράσει μεγάλη τουρκική εταιρία

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν πληροφορίες του powergame.gr έκλεισε συμφωνία μεταξύ της Τουρκικής Dardanel Önentaş με τις τράπεζες για την απόκτηση της Καλλιμάνης.

Σχετική απόφαση έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Dardanel. Η εταιρεία, όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα, συμφώνησε με τις τράπεζες να πληρώσει 6 εκατ. ευρώ για δάνεια 62,3 εκατ. ευρώ που έχει η ελληνική εταιρεία.

H Dardanel είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Καλλιμάνης πριν από μια διετία, ενώ για την ελληνική εταιρεία φέρεται να είχαν ενδιαφερθεί και άλλοι επενδυτές όπως το fund του Νίκου Καραμούζη, η Impala του  Δημήτρη Βιντζηλαίου, κ.ά.

Η Καλλιμάνης, μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1956 αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της το 2016, είχε εμφανίσει πωλήσεις 31,9 εκατ. ευρώ και ζημιές 4,149 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι η τουρκική Dardanel που ιδρύθηκε το 1984 από τον Niyazi Önen

Σήμερα,  είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες κονσερβοποιημένων ψαριών, κυρίως τόνου, κατεψυγμένων θαλασσινών, αλευριού ψαριών, κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, κατεψυγμένων έτοιμων τροφίμων, τροφών για κατοικίδια, κ.ά. στην γείτονα.

Διαθέτει εργοστάσιο στο Çanakkale. Η Dardanel αγοράζει ετησίως 25.000 τόνους ψάρια τα οποία επεξεργάζεται, ελέγχει μερίδιο 60% στην επώνυμη αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών στην Τουρκία και την τελευταία πενταετία ο όμιλος Dardanel, έχει αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 30%