ΕΛΛAΔΑ

Εκκλησίες: Έτοιμη για οπισθοχώρηση η κυβέρνηση φοβούμενη ρήξη με την Ιεραρχία

Εκκλησίες: Έτοιμη για οπισθοχώρηση η κυβέρνηση φοβούμενη ρήξη με την Ιεραρχία - Κεντρική Εικόνα

Σε σιωπηρή... οπισθοχώρηση φαίνεται ότι ετοιμάζεται προχωρήσει η κυβέρνηση στο θέμα των όρων λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες των εορτών.

Αυτό φαίνεται ότι προέκυψε από την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η οποία πραγματοποιήθηκε αφού είχε προηγηθεί μια σειρά εμπρηστικών και δογματικών δηλώσεων από αρκετούς μητροπολίτες.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις στους ειδικούς αλλά στο «τραπέζι» έπεσαν οι εξής προτάσεις:

α) διαδοχικές λειτουργίες έως 3 ή και 4 την ημέρα, ανάλογα με τη δυναμικότητα του ναού Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια,

β) Έως και 25 άτομα ανά λειτουργία στους ενοριακούς ναούς και έως 50 άτομα στους μητροπολιτικούς,

γ) Δυνατότητα για «ατομική προσευχή» όλες τις ημέρες των εορτών, ενώ την ημέρα των Φώτων αντί του αγιασμού των υδάτων θα διανέμονται στις εκκλησίες ο αγιασμός και το αντίδωρο σε ειδική συσκευασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική απόφαση της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε από τον κυβερνητικο εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ήταν οι εκκλησίες να είναι ανοιχτές για τους πιστούς μόνο Χριστούγεννα και Φώτα και ανα επιτρέπεται έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες ενώ στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας έως εικοσιπέντε (25) άτομα.

Σήμερα, Τρίτη, ξεκινά και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος η οποία ολοκληρώνεται αύριο και αναμένεται να ξεδιαλύνει τις θέσεις και τις «απαιτήσεις» της Εκκλησίας.

Την ώρα που αρκετοί επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς «φωνάζουν» για το γεγονός η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει μαζί τους τα δικά τους αιτήματα σχετικά με τα μέτρα και την διαχείριση της πανδημίας, εκείνη φαινεται αδύναμη να επιβάλει στην Ιεραρχία τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας και προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει την ρήξη με την εκκλησία.