ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Black Friday-Lockdown: Τι αλλάζει στον προγραμματισμό των αλυσίδων - Πώς θα γίνονται αγορές

Black Friday-Lockdown: Τι αλλάζει στον προγραμματισμό των αλυσίδων - Πώς θα γίνονται αγορές - Κεντρική Εικόνα

Ολική ανατροπή στους σχεδιασμούς που έκαναν οι αλυσίδες καταστημάτων και γενικά η αγορά ενόψει της πιο σημαντικής μέρας του χρόνου για τις πωλήσεις ιδιαίτερα στα είδη τεχνολογίας αλλά και σε αρκετά άλλα είδη όπως έπιπλα κλπ. έφερε η απόφαση για lockdown για όλο τον Νοέμβριο. Παρόλα αυτά οι παράγοντες της αγοράς διαβεβαιώνουν ότι η Black Friday που φέτος πέφτει 27 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ακόμη και με lockdown.

Οι επικεφαλής των μεγάλων αλυσίδων ηλεκτρικών και όχι μόνο, επισημαίνουν ότι είχαν plan B για αυτό το σενάριο εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. Άλλες χρονιές τέτοιες ημέρες οι προετοιμασίες είχαν να κάνουν με την πρόσληψη και εκπαίδευση εποχικού προσωπικού που θα χρησιμοποιούνταν για την εβδομάδα (σ.σ. ελληνική πατέντα) του Black Friday στα καταστήματα, όμως φέτος τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Όπως εξηγούν στο News24/7 ,ακόμη και lockdown να μην υπήρχε, η επένδυση στα φυσικά καταστήματα θα ήταν "άκυρη" από πολλές απόψεις. Ο μικρός αριθμός ατόμων που επιτρέπονται να βρίσκονται στο εσωτερικό των καταστημάτων καθιστά το όλο εγχείρημα ζημιογόνο αλλά και υγειονομικώς επικίνδυνο αν σκεφτεί κανείς τις ουρές που θα συγκεντρώνονταν έξω από τα σημεία πώλησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι Black Friday για έναν μεγάλο αριθμό καταστημάτων κυρίως αυτών που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά ήδη μεταφράζεται σε μία εβδομάδα που μπορεί να υπερβεί, υπό κανονικές συνθήκες, το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Οι περισσότεροι παίκτες γνωρίζοντας ότι αυτές οι κανονικές συνθήκες δεν υπάρχουν φέτος και εξαιτίας του κορονοϊού και του lockdown κρατάνε μικρότερο καλάθι ελπίζοντας όμως ότι με μία σωστή προετοιμασία θα μπορέσουν να διασώσουν κάπως την παρτίδα.

Μέσω e-shop οι φετινές αγορές

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει σήμερα Πέμπτη την έναρξη, το μέγεθος και την διάρκεια του lockdown αναμένεται ότι το φυσικό εμπόριο θα περιοριστεί στα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου την περασμένη άνοιξη. Οι μεγάλες αλυσίδες αλλά και οι μικρότεροι παίκτες, κυρίως αυτοί που δραστηριοποιούνται μέσα από πλατφόρμες όπως το Skroutz, τρέχουν όλα τα πιθανά σενάρια για να ανταπεξέλθουν όσο το δυνατό καλύτερα στην πίεση που θα δεχθούν τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα την περίοδο του Black Friday. Κλείνονται συμφωνίες με προμηθευτές αλλά κυρίως με δίκτυα ταχυμεταφορών ώστε οι παραγγελίες να φθάνουν το συντομότερο δυνατό από την στιγμή της παραγγελίας του καταναλωτή.

Το φετινό Black Friday στις 27 Νοεμβρίου, μπορεί να αποτελεί μία ειδική κατάσταση όμως αποτελεί και ένα στοίχημα εάν δεν "κρασάρει" η εφοδιαστική αλυσίδα σε κάποιο κρίκο της. Η αποκλειστική χρήση των e-shop για τις αγορές είναι κάτι που επιδιώκουν οι περισσότεροι παίκτες και το lockdown τους δίνει την δυνατότητα να εκπαιδευτούν αναγκαστικά οι καταναλωτές προς αυτή την κατεύθυνση.