ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σκαραμαγκάς: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης των μεγαλύτερων ελληνικών ναυπηγείων

Σκαραμαγκάς: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης των μεγαλύτερων ελληνικών ναυπηγείων - Κεντρική Εικόνα

Εκκινεί σήμερα ο διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας αλλά και ολόκληρης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο υπό ειδική διαχείριση μετά την ΕΛΒΟ, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, που βαίνει προς αξιοποίηση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, "η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σταθερά προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της έργο, εξυγιαίνει και επαναδραστηριοποιεί σημαντικές επιχειρήσεις με χρόνια προβλήματα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Αμερικανικό ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο με τον πρώτο λόγο να έχουν οι Αμερικάνοι οι οποίοι μέσω της ΟΝΕΧ μετά το Νεώριο πήραν το πλειοψηφικό πακέτο της Ελευσίνας και τώρα θέλουν να ολοκληρώσουν την τριάδα. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Η αμερικανική κυβέρνηση κάνει μελετημένες κινήσεις. Πριν από δύο χρόνια ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γούιλμπουρ Ρος και μέλος του Development Financial Corporation (DFC) είχε επισκεφθεί τη ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ. Τότε είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων στο ενδιαφέρον του αμερικανικών συμφερόντων Όμιλου ONEX για την εξαγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Το πρώτο βήμα έγινε με την Ελευσίνα.

Η προθεσμία

Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών που θα συνοδεύεται από την κατάθεση εγγυητικής επιστολής προσδιορίστηκε για τις 27 Νοεμβρίου με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής.

Αποκλείεται όποιο εταιρικό σχήμα ή πρόσωπο είχε σχέση με τους προηγούμενους μετόχους των Ναυπηγείων. Ο Σκαραμαγκάς θα πουληθεί σε δύο κομμάτια. Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου θα είναι υπεύθυνη για την πώληση της δεξαμενής 5 και της χερσαίας ζώνης και ηε δική διαχείριση για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.