ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρή στάση Μακρόν κατά της Τουρκίας

Σκληρή στάση Μακρόν κατά της Τουρκίας - Κεντρική Εικόνα

Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

Από τη μεριά του ο κ. Αναστασιάδης κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση».

Η γαλλική αντίδραση αποτελεί κόλαφο για τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ήδη έχει διατάξει περίπου 15 πολεμικά πλοία, ενόψει της εξόδου του Ορούτς Ρέις από το αγκυροβόλιό του στην Αττάλεια και την επιδίωξή του να πραγματιοποιήσει έρευνα με βάση την παράνομη NAVTEX στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.