ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα ύψους 3,5 δισ: Μηδενισμός προκαταβολής φόρου, 3ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής (Video)

Πρόταση μομφής: Ξεκινά το απόγευμα η συζήτηση στη Βουλή – Ποιοι θα μιλήσουν πρώτοι - Κεντρική Εικόνα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής , νέα δέσμη μέτρων στήριξης της εργασίας, συνολικού ύψους 3,5 δισ.

Συγκεκριμένα ο κ Μητσοτάκης ανέφερε: 

Μία ακόμη δέσμη μέτρων στήριξης των θέσεων εργασίας και της ρευστότητας των επιχειρήσεων πρόσθετου ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων.

 
1ον. Η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται, εφέτος, για τις επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου του 2020 ήταν κατά 35% τουλάχιστον μικρότερος από εκείνον του α΄ εξαμήνου του 2019.

Και μειώνεται από 30% έως 70% για τις υπόλοιπες. Το ίδιο θα ισχύσει συνολικά για τον κλάδο των αεροπορικών και των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Αλλά και για εποχικές επιχειρήσεις, που καταγράφουν το 50% του τζίρου τους στο 3ο τρίμηνο του έτους.

Με βάση τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του α΄ εξαμήνου σε σχέση με το 2019, έκπτωση στην προκαταβολή θα έχουν και όλες οι εταιρίες, ανάλογα με τις απώλειές τους. Η οποία θα είναι 30% για όσες είχαν την μικρότερη μείωση στον τζίρο τους.
 
Μισή προκαταβολή, όμως, θα καταβάλλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Πρόκειται για μία γενναία πρωτοβουλία, συνολικού κόστους 1,5 δις.
 
2ον. Εγκαινιάζεται και 3ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η ευνοϊκή αυτή χρηματοδότηση θα αφορά, πλέον, και τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή.
 
Κυρίως, δηλαδή, ανθρώπους σε εποχικά καταλύματα και δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου. Και θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου.

Μια σημαντική ένεση ρευστότητας απολύτως αναγκαία για τις επιχειρήσεις που θέλουν να κρατηθούν με το κεφάλι έξω από το νερό το επόμενο διάστημα και δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
 
3ον. Η επιδότηση κατά 60% από την Πολιτεία όλων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ επεκτείνεται και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.
 
Πρόκειται για μέτρο κόστους 600 περίπου εκατομμυρίων.
 
4ον. Επιχειρήσεις, υποκείμενες σε ΦΠΑ, που πραγματοποίησαν κατά το 3ο τρίμηνο του 2019  άνω του 50% του ετήσιου τζίρου και οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
 
Δηλαδή κατεξοχήν οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος του 2020.

Η ρύθμιση αυτή θα φτάσει επίσης τα 600 εκατομμύρια.

5ον. Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις τουρισμού.
 
Κάτι που αφορά περισσότερους από 50.000 απασχολούμενους σε ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία και το εμπόριο τουριστικών ειδών.
 
Η παράταση αυτού του δικαιώματος θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο. Και το ύψος της υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια.