ΔΙΕΘΝΗ

Τρία δισ. δολάρια για την εξάλειψη όλων των ασθενειών, διαθέτει ο Zuckerberg

O Ζούκεμπεργκ ρευστοποιεί μετοχές του Facebook για φιλανθρωπικά ιδρύματα - Κεντρική Εικόνα

Περισσότερα από 3 δισ. δολάρια, δεσμεύθηκαν να διαθέσουν ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg και η σύζυγός του, για τη θεραπεία, πρόληψη ή διαχείριση όλων των ασθενειών.

Η ιδέα «γεννήθηκε» την ίδια ημέρα με την κόρη του ζεύγους, τον Δεκέμβριο του 2015 και αναμένεται να αποτελέσει την επόμενη μεγάλη επένδυση της φιλανθρωπικής τους εταιρείας. Σημειώνεται πως ο ο ιδρυτής του Facebook και η σύζυγός του έχουν δωρίσει το 99% των μετοχών του στο Facebook στην φιλανθρωπική Chan Zuckerberg Initiative. 

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας έγινε σε μια εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο, στην οποία παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο επικεφαλής της Microsoft, Bill Gates. 

Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft έχει δεσμευθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα του καρκίνου, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. 

Η πρώτη φάση της πρωτοβουλίας του ιδρυτή του Facebook  θα αφορά επένδυση 600 εκατ. δολαρίων σε ερευνητικό κέντρο, το Biohub που σε συνεργασία με το Stanford, το Berkeley και το UCSF  θα αναλάβουν το έργο εξεύρεσης νέων μέσων για την καταπολέμηση των ασθενειών. 

Η μετασχηματιστική τεχνολογία θα βρεθεί στο επίκεντρο στο δεύτερο στάδιο, με την όποια πρόοδο να δίδεται στη διάθεση όλων των επιστημόνων, σε ολόκληρο τον κόσμο. 

«Σήμερα, μόνο τέσσερα είδη ασθενειών προκαλούν την πλειονότητα των θανάτων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Zuckerberg, παραθέτοντας τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες, τις λοιμώδεις νόσους και τις νευρολογικές παθήσεις. «Μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο σε όλες τις περιπτώσεις με τη σωστή τεχνολογία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην απεικόνιση του εγκεφάλου, για τη θεραπεία νευρολογικών ασθενειών, η νοημοσύνη των μηχανών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση των καρκινικών γονιδιωμάτων και τα chips και τα δίκτυα ελέγχου του αίματος θα μπορούσαν να ταυτοποιήσουν άμεσα τις παθήσεις.