ΕΛΛAΔΑ

Workable: 24 απολύσεις εν μέσω πανδημίας - Πιέστηκαν να τις υπογράψουν καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Workable: 24 απολύσεις εν μέσω πανδημίας - Πιέστηκαν να τις υπογράψουν καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - Κεντρική Εικόνα

Σε 24 απολύσεις προχώρησε εν μέσω πανδημίας η ελληνική startup εταιρεία Workable, η οποία «διαφημίζεται» ως start-up πρότυπο.

Αυτό έγινε γνωστό από τον ίδιο τον CEO της εταιρείας Νίκο Μωραϊτάκη, κατά την διάρκεια μίτινγκ με παρουσία όλων των εργαζομένων.

Οι συγκεκριμένες απολύσεις αφορούν το 9% των εργαζομένων, εκ των οποίων οι 13 είναι στην Αθήνα, εννιά στην Βοστώνη και δύο στο Λονδίνο.

Πέρα των απολύσεων, η εργοδοσία ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα προχωρήσει στο κόψιμο των πολυδιαφημισμένων «benefits» που είχε συμφωνήσει με τους συναδέλφους, ενώ θα καθιερώσει την τηλεργασία για να κάνει περαιτέρω... οικονομία.

Οι εργαζόμενοι στην Workable δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, και παρότι εργάζονται από το σπίτι οργανώθηκαν, συγκρότησαν ομάδα εργαζομένων και ήρθαν σε επαφή με το σωματείο τους (ΣΕΤΗΠ), καταγγέλοντας τις αντεργατικές κινήσεις της εργοδοσίας.

«Μπροστά στις απολύσεις των συναδέλφων μας και σε ενδεχόμενες περαιτέρω βλαπτικές μεταβολές των εργασιακών μας σχέσεων ΔΕΝ μένουμε βουβοί και κυρίως άπραγοι. Απαιτούμε τα παρακάτω: Ανάκληση όλων των πρόσφατων απολύσεων, Καμία νέα απόλυση, Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας, Ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων πριν την λήψη οποιουδήποτε μέτρου», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ομάδα εργαζομένων Workable Ελλάδας.

Η Workable ιδρύθηκε το 2012 και, συμφωνα με την Αγωνιστική Πρωτοβουλία σε τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική Radical IT, έως και σήμερα έχει συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 80 εκατ. δολαρίων από επενδυτές.

Παράλληλα, πρόσφατα έλαβε 1,1 εκατ. δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση ως επιχειρηματική ενίσχυση, 1 εκατ. λίρες από δωρεά για προγράμματα έρευνας κι ανάπτυξης, και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Silicon Valley Bank για την έγκριση πιστωτικής γραμμής ύψους 4 εκατ. δολαρίων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων στην Workable έχει ως εξής:

Προς κοινό και διοίκηση,

Την τελευταία εβδομάδα γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κατάστασης στην εταιρεία, η οποία μας θλίβει και μας υποτιμά σαν προσωπικότητες και σαν εργαζόμενους.

Σε διάστημα περίπου 4 ημερών, έγιναν 24 απολύσεις συναδέλφων συνολικά. Δεν υπήρχε καμία προηγούμενη προειδοποίηση και σαν αιτία δόθηκε η απόδοσή τους και η παγκόσμια οικονομική ύφεση. Οι συνάδελφοι απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, και με δικαιολογία την έλλειψη χρόνου πιέστηκαν να υπογράψουν τις απολύσεις τους πάραυτα, χωρίς να τους δοθεί ο χρόνος να διαβάσουν τα έγγραφα που υπογράφουν. Όσοι εργαζόμενοι ζήτησαν επιπλέον χρόνο για προσεκτική ανάγνωση ή συμβουλή από δικηγόρο, πήραν ως απάντηση ότι τα έγγραφα ήταν απαραίτητο να υπογραφούν άμεσα, πρακτικά αγνοώντας και παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους από την ελληνική και ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία.

Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ πριν από ένα μήνα ο CEO της εταιρείας διαβεβαίωνε όλους τους εργαζόμενους πως “όλα βαίνουν καλώς” και “είμαστε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να αντέξουμε αρκετούς μήνες ακόμα“. Παράλληλα, η εταιρεία σαν απόκριση στην επικαιρότητα και τα παγκόσμια κύματα απολύσεων ανέπτυξε ένα νέο προϊόν, το Workable Bridge, που επιτρέπει σε απολυμένους ανά τον κόσμο να συνδέονται με νέους εργοδότες. Το λογισμικό ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό διάστημα και με την υπερεντατική δουλειά συναδέλφων, κάποιοι από τους οποίους αργότερα κρίθηκαν πλεόνασμα και απολύθηκαν.

Η επίσημη ενημέρωση σχετικα με τις απολύσεις των συναδέλφων μας ήρθε μετά από ένα διάστημα διαρροών και φημών για το εργασιακό μας μέλλον. Τη Δευτέρα 4 Μαΐου ο CEO της εταιρείας μας ενημέρωσε για την κατάσταση με email και all-hands meeting. Το email μιλούσε για την προσπάθεια της διοίκησης να κοπούν τα “non-essential” κόστη της εταιρείας στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του all-hands meeting χαρακτήρισε τις απολύσεις “δυσάρεστες“. Οι απολύσεις αιτιολογήθηκαν στο πλαίσιο του νέου πλάνου της εταιρείας, στο οποίο οι απολυμένοι συνάδελφοί μας δε θα είχαν αντικείμενο και δουλειά. Δήλωσε πως η κατάσταση είναι ρευστή και δεν μπορεί να ξέρει αν θα υπάρξουν νέες απολύσεις στο μέλλον.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια γίνονταν συνεχείς αναφορές στη σημασία του να χτιστεί μια ισχυρή ομάδα πωλήσεων. Παρ’όλα αυτά πολλοί απολυμένοι συνάδελφοι αποτελούσαν προσλήψεις του τελευταίου χρόνου, βάσει αυτής της στρατηγικής. Συνέχισε λέγοντας πως χρειάζεται να γίνουμε πιο αποδοτικοί για να πετύχουμε τους στόχους μας, αν και πρακτικά είμαστε πια λιγότεροι. Δεν έγινε καμία αναφορά σε εναλλακτικές που τυχόν υπήρχαν και εξαντλήθηκαν, ούτε βέβαια στο τι άλλαξε από το προηγούμενο all-hands meeting στα μέσα Μαρτίου, όπου και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία αντέχει. Επιπλέον, μας ανακοινώθηκε ότι το νέο πλάνο της εταιρείας θα βασιστεί σε επιπλέον εξωτερικό δανεισμό για να γίνει κερδοφόρα. Ταυτόχρονα ο CEO δήλωσε ότι τα νούμερα των τελευταίων ημερών είναι καλύτερα από τις προβλέψεις στις οποίες στηρίχθηκαν τα μέτρα που λήφθηκαν.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής για την δουλειά και τον μισθό του. Η μείωση ρυθμού ανάπτυξης και κερδοφορίας μετακυλίεται στους εργαζόμενους. Στους εργαζόμενους που έχτισαν την εφαρμογή που κάνει την εταιρεία κερδοφόρα και που χωρίς αυτούς και την σκληρή τους δουλειά δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Μπροστά στις απολύσεις των συναδέλφων μας και σε ενδεχόμενες περαιτέρω βλαπτικές μεταβολές των εργασιακών μας σχέσεων ΔΕΝ μένουμε βουβοί και κυρίως άπραγοι.

Απαιτούμε τα παρακάτω:

Ανάκληση όλων των πρόσφατων απολύσεων.

Καμία νέα απόλυση.

Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας.

Ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων πριν την λήψη οποιουδήποτε μέτρου.

Ομάδα εργαζομένων Workable Ελλάδας