ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρούτσης: Άλλοι 160.000 μισθωτοί στα 800 ευρώ, νέοι δικαιούχοι έκπτωσης ενοικίου 40%

Βρούτσης: Έκτακτα είναι τα μέτρα, δεν καταργείται το εργατικό δίκαιο - Κεντρική Εικόνα

Η κυβέρνηση διευρύνει συνεχώς την προστασία σε κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, αμέσως μετά το Πάσχα, έρχεται τροπολογία, βάσει της οποίας θα επεκταθεί η έκπτωση του ενοικίου κατά 40% και στους φοιτητές, καθώς και η χορήγηση των 800 ευρώ στον επιχειρηματικό κόσμο που απασχολεί από πέντε έως 20 εργαζόμενους.

Επίσης, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι θα γίνει νέα διεύρυνση των δικαιούχων των 800 ευρώ, η οποία θα καλύψει περίπου 160.000 εργαζόμενους, που βρίσκονται εκτός της μισθωτής απασχόλησης, όπως έχει οριοθετηθεί, διαμέσου του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης. Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι, αν και εφόσον έλαβαν ή θα λάβουν το επίδομα τακτικής ανεργίας το πρώτο τετράμηνο του 2020, θα εξαιρεθούν.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που ψηφίστηκε, είναι ένας νόμος ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή, επισημαίνοντας ότι η αύξηση και των κύριων και των επικουρικών συντάξεων θα γίνει κανονικά.

«Αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και πετσόκοψε τις επικουρικές συντάξεις και δημιούργησε ένα ισοπεδωτικό ασφαλιστικό σύστημα δεν υπάρχει πλέον. Εκατοντάδες-χιλιάδες θα δουν αύξηση των επικουρικών τους συντάξεων, μέσα στο καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου και, ταυτόχρονα, οι κύριες συντάξεις θα αποδοθούν κανονικά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα γίνει επανυπολογισμός, όπως επιβάλλει και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τέλος οι αντισυνταγματικότητες του ΣΥΡΙΖΑ, διορθώνουμε το νόμο και έχουμε μπροστά μας μία νέα ασφαλιστική λογική, που εφαρμόζεται κανονικά. Πλέον, θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Έχουμε ένα ανταποδοτικό σύστημα, που θα λειτουργήσει κανονικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι το μέλλον. «Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι που θα έχουν πάνω από 30 χρόνια εργασιακού βίου, θα έχουν αύξηση στις συντάξεις τους» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στην ψηφιακή σύνταξη.