ΕΛΛAΔΑ

Κορωνοϊός- Μετρό: Πρόταση εργαζομένων για δωρεάν μετακινήσεις όσο διαρκεί το πρόβλημα

Κορωνοϊός- Μετρό: Πρόταση εργαζομένων για δωρεάν μετακινήσεις όσο διαρκεί το πρόβλημα - Κεντρική Εικόνα

«Τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό. Σε μια χώρα που έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις και χάνονται μεροκάματα λόγω καραντίνας, θα πρέπει στοιχειωδώς να γίνουν ΔΩΡΕΑΝ για όσους έχουν ανάγκες να μετακινηθούν.»

Αυτό προτείνει το σωματείο εργαζομένων στο μετρό (ΣΕΛΜΑ) επισημαίνοντας ότι «οι εργαζόμενοι δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο με αυτοθυσία για να εξυπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο κι όχι για τα κέρδη κάποιου «επιχειρηματία επενδυτή».Πλέον είναι αυταπόδεικτη η ανάγκη να παραμείνουν οι αστικές συγκοινωνίες κρατικός φορέας, με ευαισθησία στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.»

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι σημειώνουν τα ακόλουθα; 

«Είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση του συνόλου των αναγκών από το κράτος, για όσο καιρό διαρκούν τα μέτρα προστασίας, τόσο για τις λειτουργικές ανάγκες όσο και για τις πλέον αυξημένες ανάγκες για απολύμανση σε όλες τις εγκαταστάσεις και το σιδηροδρομικό δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ.

Οι εργαζόμενοι στην λειτουργία θα πρέπει να απεμπλακούν άμεσα από τις οικονομικές συναλλαγές και τους ελέγχους κομίστρου, προκειμένου να προφυλάξουν τόσο την δική
τους υγεία, όσο και των επιβατών. 

Ομαδοποίηση σε μικρά γκρουπ σε όλο το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό προς αποφυγή και μετάδοση του ιού, με ειδική μέριμνα στις ευπαθείς ομάδες. 

Άμεσος έλεγχος όλων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, όταν εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα ιώσεως, από τον ΕΟΔΥ, ανεξαρτήτως ηλικίας και ιατρικού ιστορικού, δεδομένου του τεράστιου αριθμού επαφών με το επιβατικό κοινό και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε τεχνικά αεριζόμενους χώρους. Λαμβάνοντας υπόψη την επιβατική κίνηση, θα πρέπει τα δρομολόγια να προσαρμοστούν στις ειδικές συνθήκες, για όσο διάστημα κριθεί σκόπιμο για την δημόσια υγεία. ».