ΕΛΛAΔΑ

Koρωνοϊός: Αργά αλλά σταθερά αυξάνονται οι ασθενείς - Γιατί ανησυχούν τους ειδικούς τα 10 «ορφανά» κρούσματα

Koρωνοϊός: Αργά αλλά σταθερά αυξάνονται οι ασθενείς - Γιατί ανησυχούν τους ειδικούς τα 10 «ορφανά» κρούσματα - Κεντρική Εικόνα

Αργά αλλά σταθερά αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς πλέον μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπυοργείου Υγείας ανέρχονται σε 117 και διασπείρονται σε όλο και πιο πολλές περιοχές. 

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι έχουν πλέον 10 "ορφανά" κρούσματα  ενώ άλλα 15 διερευνώνται ακόμα. 

Τα περισσότερα θετικά κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας εντοπίζονται πλέον στην περιοχή της Αττικής, όπως επισήμανε στην επίσημη ενημέρωσή του προς τους ιατρικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Εστιάζουν στα "ορφανά"

Στα «ορφανά», δηλαδή εκείνα που δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης, κρούσματα της νόσου Covid-19 επικεντρώνονται οι Έλληνες ειδικοί, καθώς αποτελούν «μονάδα μέτρησης» της διασποράς της νόσου στην κοινότητα. Τα δέκα «ορφανά» κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επί συνόλου 117 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου αποτυπώνουν διασπορά, αλλά όχι πολύ μεγάλη.

Με την επιθετική προληπτική στρατηγική - όπως η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των θεάτρων, των κινηματογράφων, των παιδότοπων, των γυμναστηρίων και των χώρων διασκέδασης, έπειτα από το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων – που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας στοχεύεται ο περιορισμός της όποιας διασποράς και μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης ως το τέλος Μαρτίου.

«Ο ιός υπάρχει στην κοινότητα και γι' αυτό λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Διευκρίνισε πως «τα δέκα ορφανά κρούσματα δεν συνεπάγονται τεράστια διασπορά. Έχουμε διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά μερικές εκατοντάδες κρούσματα». Πρόσθεσε δε πως κάθε «ορφανό» κρούσμα είναι για τους λοιμωξιολόγους ένας κύκλος μετάδοσης στην κοινότητα. «Υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα, τους οποίους τούς περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται» είπε ο ειδικός. Οι περισσότεροι κύκλοι μετάδοσης φαίνεται πως έχουν ανοίξει στην Αττική όπου και βρίσκονται τα περισσότερα «ορφανά» κρούσματα.

Ένας τέτοιος κύκλος έχει ανοίξει, για παράδειγμα, στην περιοχή της Καστοριάς όπου διαγνώστηκε την περασμένη Δευτέρα θετικός στον κορωνοϊό ένας 53χρονος υγειονομικός εργαζόμενος. «Είναι ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή εστία σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδος. Σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ελλάδος όμως υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες εισροή μιας εκδρομικής μεγάλης ομάδας από τη βόρεια Ιταλία. Άρα, έχουμε ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή προέλευση και μπορεί να προέρχεται από το χώρο της βόρειας Ιταλίας και αυτό θα πιστοποιηθεί με ειδικές φυλογενετικές αναλύσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την επιδημία» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας την τακτική που ακολουθούν σε αυτην την μεγάλη μάχη που δίνουν κατα του κορωνοιού.

Αυτό που περιμένουν να δουν οι επιστήμονες και που θα τους επιτρέψει να έχουν περισσότερο καθαρή εικόνα για την επίπτωση της νόσου του κορωνοϊού είναι τα σοβαρά περιστατικά. Συμφωνα με τα τελευταια διαθέσιμα αποτελέσματα, στην Ελλάδα από τους 117 αςθενεις, η συντριπτική πλειονότητα εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, και υπάρχουν τρεις που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για εναν ασθενή στο ΑΧΕΠΑ - τον 53χρονο εργαζόμενο του νοσοκομείου Καστοριάς- και δυο ασθενεις στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου από το γκρουπ των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους -κατά πληροφορίες πρόκειται για εναν 64χρονο και για τη σύζυγο του 66χρονου που κατέληξε χθες.

Στο 3-5% τα βαριά περιστατικά

«Τα βαριά περιστατικά είναι 3-5% των κρουσμάτων των συνολικών και κάνουμε υποθέσεις για το τι έχει γίνει στην κοινότητα. Σίγουρα θα μας βοηθήσει περισσότερο η συστηματική καταγραφή των σοβαρών περιστατικών αλλά και των ατόμων που έχουν γριπώδη συνδρομή (βήχας και πυρετό) στην κοινότητα τα οποία θα βρεθούν να έχουν κορωνοϊό. Όταν θα έχουμε αυτά τα δεδομένα θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι γίνεται στην κοινότητα» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας πως θα συμβάλει η επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού στην ευκρίνεια της εικόνας που θα έχουν για την νόσο. Προσδιόρισε, δε, το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για αυτο σε περίπου 10  με 15 ημέρες. Πρακτικά δηλαδή μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει αποτυπωθεί αδρά η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα.