ΕΛΛAΔΑ

Κορονοϊός: Επτά νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 73 συνολικά τα περιστατικά

Σε ποιον κλάδο η πανδημία οδήγησε σε  7.000 επιπλέον θέσεις εργασίας - Κεντρική Εικόνα

Επτά νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο οποίος παράλληλα γνωστοποίησε τα νέα έκτακτα μέτρα, μετά τη σύσκεψη για τον κορονοϊό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, έξι από τα επτά συνδέονται με προηγούμενα κρούσματα του κορονοϊού, τα οποία συνολικά ανέρχονται στα 73, ενώ για το ένα η ιχνηλάτηση συνεχίζεται.

Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέει η κυβέρνηση αποφασίστηκαν έκτακτα  μέτρα, που θα ισχύουν από αύριο Δευτέρα (9/3) και θα επαναξιολογηθούν:

Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες

Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για 4 εβδομάδες

Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες

Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θηρών για τις επόμενες 2 εβδομάδες 

Οι σχετικές διευκρινήσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας.

Σχολεία

Την ίδια τακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα θα συνεχίσει να ακολουθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα της διαχείρισης των σχολείων, ως προς τις εξελίξεις στον κορονοϊό.

Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές μονάδες κάθε βαθμίδας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας κάθε βαθμίδας που εφαρμόζεται ανά περίπτωση σε συγκεκριμένες μονάδες ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση των επαφών που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ.

Στρατός

Σειρά δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει αναλάβει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε:

Προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ και ο εκπρόσωπος λοιμωξιολόγος των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν ως τακτικά μέλη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, στις επιτροπές και την TaskForceπου έχει συγκροτήσει το Υπουργείο Υγείας.

Έχει εκδώσει διαταγές με οδηγίες προς τις Μονάδες – Υπηρεσίες των ΕΔ, που αφορούν στην πρόληψη επέκτασης της επιδημίας.

Σε επίπεδο Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθορίστηκαν οι χώροι υποδοχής και νοσηλείας ενδεχομένων κρουσμάτων, έγινε καταγραφή του απαιτούμενου προστατευτικού υλικού και διαπιστώθηκε η επάρκειά του. Πραγματοποιήθηκε επίσης εκπαίδευση και ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενδεχομένων κρουσμάτων.

Συγκροτήθηκε επιτροπή για την παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων και έγιναν ενημερωτικές ομιλίες.

Σε ότι αφορά την κατάταξη των στρατευσίμων, ελήφθησαν επιπλέον μέτρα για την πρόληψη της διασποράς και για το χειρισμό τυχόν κρουσμάτων.

Εφ’ όσον απαιτηθεί, μάλιστα, τα Γενικά Επιτελεία θα εκδώσουν εξειδικευμένες επιμέρους οδηγίες για την άμεση αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης.