ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές έρχονται αυξήσεις - Τι δείχνουν οι εισηγήσεις των εκτιμητών

Αντικειμενικές: To Τοπ 10 των πιο ακριβών περιοχών στην Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα

Αύξηση της τάξεως του 20% αναμένεται να σημειώσουν κατά μέσο όρο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, στα νότια και δυτικά προάστια της Αττικής, στον Πειραιά αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Tα Νέα», τα παραπάνω δείχνουν οι αυτοψίες που διενεργούν περισσότεροι από 4.000 εκτιμητές των ακινήτων τους οποίους έχει προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών για να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε ολόκληρη την χώρα.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι οι ιδιώτες εκτιμητές αναμένεται να παραδώσουν μέχρι το τέλος του μήνα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές.

Μάλιστα οι άνθρωποι της κτηματαγοράς σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", περιμένουν να δουν τις τιμές της εφορίας να αυξάνονται σε:

- Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Ιλίσια, Σύνταγμα, Χίλτον. Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές πώλησης των κατοικιών σημείωσαν το 2019 αύξηση πάνω από 25%.

- Περιοχές των νοτίων προαστίων: Η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών στα νότια προάστια της Αττικής έχει διαμορφωθεί στα 2.576 ευρώ το τετραγωνικό με τις τιμές να κινούνται ακόμα υψηλότερα στην παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης του Ελληνικού. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Spitogatos, η νούμερο 1 περιοχή με τα περισσότερα νεόδμητα σπίτια διαθέσιμα προς πώληση στην Αττική είναι το Ελληνικό, με υψηλή μέση τιμή 4.163 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Άλιμος με μέση τιμή 3.812 ανά τ.μ ενώ στο κόκκινο βρίσκονται οι τιμές πώλησης των νεόδμητων κατοικιών στη Γλυφάδα με τη μέση τιμή να φθάνει τα 4.534 ευρώ/τ.μ.

- Πειραιά και δυτικά προάστια: Στον Πειραιά οι τιμές πώλησης ακινήτων αυξήθηκαν το 2019 κατά 1, 16, 3 % , ενώ ελκυστικά έχουν γίνει και τα δυτικά προάστια. Μεγαλύτερες τιμές ζώνης αναμένεται να δουν λαϊκές συνοικίες στη Νίκαια ,στο Αιγάλεω , στο Περιστέρι.Το κοντέρ στις τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων στα δυτικά προάστια της Αττικής δείχνει πάνω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό όταν οι αντικειμενικές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα , των 800 ή 900 ευρώ το τετραγωνικό.

- Περιοχές Θεσσαλονίκης: Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνουν οι τιμές πώλησης των κατοικιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τα στοιχεία από τα μεσιτικά γραφεία να δείχνουν αύξηση των τιμών που υπερβαίνει το 28%.

- Σε περίπου 3.000 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για περιοχές και οικισμούς που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολυτελείς βίλες που βρίσκονται σε περιοχές –φιλέτα στη Μύκονο , στη Σαντορίνη, στο Πόρτο Χέλι να φορολογούνται ελάχιστα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης. Στην Αττική χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα ενταχθούν στο σύστημα της Εφορίας είναι η περιοχή Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι και το Ψυχικό, η περιοχή του Σισμανόγλειου στα σύνορα Αμαρουσίου –Μελισσιών, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου –Αμαρουσίου,η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα και κομμάτι της Νέας Μάκρης Αττικής.