ΕΛΛAΔΑ

Κορωνοϊός: 31 τα κρούσματα, προ των πυλών η «φάση 2»- Τσιόδρας: «Τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια»! (Video)

Κορωνοϊός: 31 τα κρούσματα, προ των πυλών η «φάση 2»- Τσιόδρας: «Τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια»! (Video) - Κεντρική Εικόνα

Μετά τα 21 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν χθες από τις αρμόδιες αρχές, η χώρα μπαίνει στην επόμενη φάση 2 της επιδημικής έξαρσης της ασθένειας, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν έκανε εντυπωσιακό άλμα για τα μέχρι πρότινος ελληνικά δεδομένα, ενώ υπάρχουν και μερικές σοβαρές νοσηλείες σε νοσοκομείο.  Να σημειωθεί δε ότι ο πραγματικός αριθμός των ασθενών χωρίς συμπτώματα είναι μεγάλος.

Στις συγκεκριμένες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας καταγράφεται πλέον τοπικά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού (φάση 2) ενώ την επικράτεια οι ειδικοί την ταξινομούν στη φάση 1, δηλαδή καταγράφεται ακόμη μερική, ελεγχόμενη διασπορά του ιού.

«Σταδιακά θα το βλέπουμε αυτό, για περιοχές της Ελλάδος, όπως έγινε στην Αμαλιάδα, θα θεωρούνται ότι έχουν περάσει στη φάση 2 από τις 5 φάσεις που ορίζει το ECDC» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας για την πορεία της νόσου του κορωνοϊού Covid-19.

 

Επιδημία προ των πυλών

Η επιδημική έξαρση της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός βρίσκεται προ των πυλών. Ήδη στην Ευρώπη, όπως ανέφερε, εμφανίζεται αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων και συνεχιζόμενης μετάδοσης στην κοινότητα λόγω των εισαγόμενων κρουσμάτων - και ως εισαγόμενα ορίζονται εκείνα τα κρούσματα που αφορούν άτομα με νόσο που είχαν επιστρέψει από χώρα όπου ενδημεί ο κορωνοϊός.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 31, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος καθώς η νόσος εκδηλώνεται και με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα. Εκτιμά δε πως θα νοσήσει από τη νόσο το 5-10% του πληθυσμού εφέτος, και ανέφερε προκειμένου να προλάβει, όπως είπε, την επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες, πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων.

Τα καθ' υπερβολή, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που ελήφθησαν στις τρεις περιοχές, Ηλεία, Αχαϊα, Ζάκυνθος, έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου στους κατοίκους, δεν μπορούν να την αποτρέψουν.

Τι αλλάζει στη φάση 2

«Πλησιάζουμε στην επόμενη φάση, όπου ό,τι εγινε στη Δυτική Ελλάδα θα γίνει και σε άλλες περιοχές, και θα ληφθούν τα ίδια μέτρα. Τα ταξίδια δεν εχει νόημα να απαγορευτούν. Τα μέτρα υγιεινής πρέπει να ενταθούν και να συνεχιστούν» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μιλώντας για την επόμενη φάση ο ειδικόςλοιμωξιολόγος διαβεβαίωσε πως «υπάρχει προγραμματισμός, έχει γίνει καταγραφή υλικού, φαρμάκων, έχει προβλεφθεί η ενίσχυση του προσωπικού των ειδικών μονάδων υγείας του συστήματος, έχει γίνει πρόβλεψη για ΜΕΘ».

Στην επόμενη φάση η εργαστηριακή ανίχνευση θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και δειγματοληπτικά. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «η αδυναμία επιτήρησης εργαστηριακού ελέγχου δεν σημαίνει ότι χάνεις το παιχνίδι με τον ιό. Οταν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, πάντα κερδίζει ο πληθυσμός» είπε χαρακτηριστικά.

«Η πρόληψη και η ανάσχεση της νόσου είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Η υγιεινή των χεριών και η προστασία των ηλικιωμένων αποτελούν τα μείζονα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται» πρόσθεσε.

Οι ευπαθείς ομάδες στο επίκεντρο των μέτρων

Οι άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά, μεταβολικά, ανοσοκατασταλμένοι, απειλούνται από τα ήπια ή και ανύπαρκτα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το 80% εκείνων που νοσούν. Για αυτές τις ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού τα μέτρα υγιεινής αλλά και τα μέτρα αυτοπεριορισμού αποκτούν πραγματικά άλλη σημασία, καθώς γίνονται το πιο ισχυρό όπλο τους.

«Τα ταξιδιωτικά μέτρα έχουν πολύ μικρή σημασία όταν αφορούν, παραδείγματος χάρη, στις σχολικές εκδρομές και τους μαθητές. Όταν όμως αφορούν σε ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προστατευτούν ιδιαίτερα, γιατί είναι υψηλότερου κινδύνου. Άρα, οι άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες οι οποίες έχουν κρούσματα, σε χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη διάδοση στον πληθυσμό. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να προστατεύουν περισσότερο την υγεία τους, να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι αυτήν την εποχή» περιέγραψε ο ειδικός πως πρέπει να λαμβάνουν μέτρα και οι ίδιοι οι ευάλωτοι ασθενείς για να προστατευτούν, τηρώντας παράλληλα κάθε επίσημη οδηγία που δίδεται σχετικά.

Αυτοί θεωρείται βέβαιο πως θα χρειαστούν περισσότερο και περίθαλψη ή νοσηλεία σε περίπτωσης μόλυνσής τους από τον κορωνοϊό. Το στοίχημα για τους επιστήμονες αλλά και τις υγειονομικές αρχές είναι η μείωση όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, ώστε να μειωθεί η ένταση και η αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων. Το κρούσμα της σοβαρής πνευμονίας που εκδήλωσε ο 66χρονος δείχνει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες. Ο 66χρονος έχει ιστορικό καρδιολογικό, και αυτό συσχετίζεται με την εκδήλωση της νόσου και με τη σοβαρή πνευμονία που έκανε. Από τα 24 άτομα που ελέχθηκαν - επί συνόλου 54- οι 21 είναι θετικοί στον ιό, αλλά σοβαρή νόσο εμφάνισε ένας επιβαρυμένος άνθρωπος.

Μέσα από τα μέτρα που λαμβάνονται οι ειδικοί στοχεύουν στο να διασπαρεί η μετάδοση και η νόσος στο χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και οι τυχόν κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Είναι προφανώς διαφορετικό να αντιμετωπιστεί ένας αυξημένος αριθμός ασθενών μέσα σε δύο μήνες και μέσα σε τέσσερις μήνες, στο σύστημα υγείας.

Πάντειος: Λειτουργεί κανονικά την Παρασκευή

Με νέα ανακοίνωση, η πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για κρούσμα κοροναϊού, και έτσι το ίδρυμα θα λειτουργήσει αύριο κανονικά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της πρυτανείας αναφέρει: «Το πανεπιστήμιο από αύριο 6 Μαρτίου λειτουργεί κανονικά. Μετά τον ενδεδειγμένο έλεγχο και τις απόψεις των αρμοδίων αρχών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για θέματα υγείας».