ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ.Α.: Οι διεθνείς αγορές θα σηματοδοτήσουν τη διακοπή των ρευστοποιήσεων

«Ποδαρικό» με το δεξί στις αγορές ομολόγων - Κεντρική Εικόνα

 

Με νέες βαριές απώλειες, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι κύριες ευρωαγορές, καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατρακύλησε 3,54% στις 375,65 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50, ο δείκτης των κορυφαίων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης (blue-chip) της Ευρωζώνης σημείωσε βουτιά 3,66% στις 3.329,49 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Euro Stoxx 600, κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση (-12,7%) από τον Οκτώβριο του 2008.

Απέφυγε τα χειρότερα το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον Dow Jones να μαζεύει τις απώλειες στις 357 μονάδες, από 1080 προηγουμένως, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετους ομολόγου να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊου στις ΗΠΑ κράτησε τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετους ομολόγου κινήθηκε εκ νέου χαμηλότερα στο 1,12% και αντίστοιχα η απόδοση του 2ετους υποχώρησε κάτω από 1%.

Στο μεταξύ, η Goldman Sachs ανέφερε σε έκθεσή της, ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν αναμένεται να έχουν αύξηση κερδών φέτος, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,39% στις 25.409,36 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,82% στις 2.954,22 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,01% στις 8.567,37 μονάδες. Στην εβδομάδα ο Dow Jones "βούλιαξε" 12,4%, τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και μια από τις 10 χειρότερες στην ιστορία του, ενώ έκλεισε τον Φεβρουάριο με πτώση 10,07%.

Ο S&P 500 ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες 11,5%, ενώ αποχαιρέτησε τον Φεβρουάριο με "βουτιά" 8,41%.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες του Nasdaq στο 10,5%. Σε επίπεδο μήνα, εμφάνισε την καλύτερη εικόνα, χάνοντας μόλις 6,38%.

“Τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά. Ωστόσο, ο κορωνοϊός δημιουργεί ρίσκα για την οικονομική δραστηριότητα. H Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειες τους για το οικονομικό outlook. Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και θα δράσουμε με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξουμε την οικονομία”, ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ.

Ισχυρή πτώση κατέγραψε και την Παρασκευή το αργό, ολοκληρώνοντας την πέμπτη διαδοχική ημέρα απωλειών και τη χειρότερη εβδομάδα του σε διάστημα 11 και πλέον ετών.

Το αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 4,95% και έκλεισε στα 44,76 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας την εβδομαδιαία πτώση του στο 16%, που είναι η χειρότερη επίδοσή του από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Για την εβδομάδα η απώλειες του συμβολαίου ξεπέρασαν το 13%.

Αντίστοιχη η εικόνα και για το πετρέλαιο τύπου Brent, που υποχώρησε κατά 3,98% και τερμάτισε τη συνεδρίαση στα 49,67 δολάρια το βαρέλι, γράφοντας απώλειες περισσότερο από 14% σε διάστημα εβδομάδας, που είναι η μεγαλύτερη πτώση του από τις 15 Ιανουαρίου 2016. Σε επίπεδο μήνα η πτώση του Brent διαμορφώθηκε ξεπέρασε το 13%.

Σημαντική πτώση την Παρασκευή και για τον χρυσό καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, "παρότι ο χρυσός αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους κρίσης, στην παρούσα φάση το πολύτιμο μέταλλο υπέκυψε στις πιέσεις απομόχλευσης. Αυτό συνέβη καθώς οι επενδυτές πούλησαν κερδοφόρες θέσεις, προκειμένου να αντλήσουν μετρητά για να καλύψουν τις απώλειές τους στις μετοχικές αγορές”, προσθέτει.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το συμβόλαιο του χρυσού παράδοσης Απριλίου σημείωσε την Παρασκευή "βουτιά” 4,61%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 20 Ιουνίου 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones, και κλείνοντας τη συνεδρίαση στα 1.566,70 δολάρια η ουγκιά, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του σε, σχεδόν, 5%, σηματοδοτώντας τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Νοέμβριο του 2016.

Η "βύθιση” του συμβολαίου την τρέχουσα εβδομάδα εξανέμισε ακόμη και τα κέρδη που είχε καταγράψει από την αρχή του μήνα ο χρυσός, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τον Φεβρουάριο με μηνιαίες απώλειες 1,3%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με εβδομαδιαίες απώλειες 19,34% για τον γενικό δείκτη.

Σύμφωνα με την Beta Sec. η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η χειρότερη από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά ανακοίνωσε την επίσπευση της εκλογής από την ελληνική βουλή, του Προέδρου Δημοκρατίας.

Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε απώλειες 24,92%.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιθετικές ρευστοποιήσεις που συνεχίζονται στο Χ.Α., έχουν φέρει πολλές αποτιμήσεις σε ελκυστικά επίπεδα, όπως και αρκετές μερισματικές αποδόσεις, όμως το κακό είναι ότι οι διεθνείς αγορές έχουν τεράστια περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ελληνικό χρηματιστήριο”.

Από την άλλη, οι εκτιμήσεις σχετικά με τον πιθανό πυθμένα του ΓΔ μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επισφαλείς, αν οι εξελίξεις δεν σηματοδοτήσουν την ανακοπή της βίαιης πτώσης.

Στην παρούσα συγκυρία πρέπει η ελληνική οικονομία να απορροφήσει τις συνέπειες της πτώσης, τις πιθανές επιπτώσεις του κορωνοϊού στον τουρισμό, αλλά και τα προβλήματα στο μεταναστευτικό και την Τουρκία.

Δεν υπάρχει δυνατότητα τεχνικών προβλέψεων στο Χ.Α., αφού η όποια λύση θα έρθει από τις διεθνείς αγορές.

“Αναβάλλεται το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα”, αναφέρουν οι διοργανωτές με στόχο να πραγματοποιηθεί τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η έναρξη του Φόρουμ είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 5 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την Beta Sec. “με την δημόσια προσφορά μετοχών της Entersoft (3 – 5 Μαρτίου) ανοίγει η οικονομική αυλαία της ερχόμενης εβδομάδας. Η εταιρεία πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά, για την μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., από την Εναλλακτική Αγορά και η είναι η πρώτη δημόσια εγγραφή μετά το καλοκαίρι του 2018. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Την ερχόμενη Πέμπτη, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει στις 12.00 το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου”.