ΑΓΟΡΕΣ

Moody’s: Επικίνδυνος «μαύρος κύκνος» ο κοροναϊός

Moody’s: Επικίνδυνος «μαύρος κύκνος» ο κοροναϊός - Κεντρική Εικόνα

Τρομάζει τους επενδυτές η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού καθώς αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης να κινούνται σε χαμηλά τριών μηνών.

Η Moody’ s σε ανάλυσή της αναφέρει ότι η επιδημία του κοροναϊού μπορεί να αποδειχθεί χειρότερος «μαύρος κύκνος» από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 – 2009.

Κανείς δεν είχε προβλέψει – αναφέρει ο οίκος – την έλευση δυνητικά καταστροφικής πανδημίας στις αρχές του 2020.

Και σε αντίθεση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε θέματα δημόσιας υγείας και οικονομικής πολιτικής ενδέχεται να έχουν περιορισμένα περιθώρια αντίδρασης, όσον αφορά την ικανότητά τους να θεραπεύουν ή να αντισταθμίζουν μια πανδημία τύπου 1918 (Ισπανική γρίπη).

Ήδη καταγράφεται βουτιά 7,1% στις τιμές βιομηχανικών μετάλλων με τον δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι πριν από το ξέσπασμα της κρίσης η παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα κινούταν νωθρά με τον δείκτη βιομηχανικών μετάλλων να μην έχει καταφέρει να ανακάμψει μετά την παγκόσμια υποχώρηση του 2015-16.

Για παράδειγμα ο δείκτης τον Φεβρουάριο του 2016 ήταν 6,5% υψηλότερα από τα χαμηλά του Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς. Πριν ξεκινήσουν οι φόβοι για τον κοροναϊό ο μέσος όρος του φετινού Ιανουαρίου ήταν μόλις 1,7% υψηλότερα από τα χαμηλά Δεκεμβρίου 2019 και 0,5% κάτω σε σχέση με τον μέσο όρο β’ εξαμήνου.

Αν συμβεί το αδιανόητο και υπάρξει πανδημία η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να είναι σημαντική. Χρησιμοποιώντας τους μέσους όρους και συγκρίνοντάς τους με τα χαμηλά 2015-16, η Moody’s θεωρεί ότι μπορεί οι τιμές μετάλλων να βουτήξουν κατά 26% και η τιμή του αργού κατά 43%.

Αντίθετα από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φόβοι για τον κοροναϊό καταγράφεται πτώση στην απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου, από το 1,82% στο 1,54%.

Οικονομικός συναγερμός λόγο του κοροναϊού

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στην Κίνα, καθώς οι θάνατοι από τον νέο ιό έχουν υπερβεί τους 200.

Την ίδια στιγμή, φουντώνουν οι ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο τόσο στον κινεζικό «δράκο» όσο και στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κήρυξε συναγερμό για την παγκόσμια υγεία εξαιτίας του ιού.

Το κλίμα ανησυχιών στρέφει τους επενδυτές προς το καταφύγιο του κρατικού χρέους.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ήταν στο -0,40%, κοντά στα χαμηλά τριών μηνών που είχε αγγίξει χθες. Τα βλέμματα στρέφονται και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και ΑΕΠ της Ευρωζώνης, που αναμένονται εντός της ημέρας.

Οριακές μεταβολές στην περιφέρεια, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς κάτω από το 1% και του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου στο 0,26%. Σταθερή, στο 1,17%, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη μεγάλη πτώση τους αυτή την εβδομάδα, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε  παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την εξάπλωση του κινεζικού κοροναϊού, αλλά τάχθηκε κατά των περιορισμών στα ταξίδια και το εμπόριο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν 4% από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη – σε χαμηλά επίπεδα τριών μηνών – για να ανακάμψουν σήμερα, με τους επενδυτές και τους χρηματιστές να ανησυχούν για το πώς θα επηρεασθεί η ζήτηση αργού και των προϊόντων του από την εξάπλωση του ιού.