ΔΙΕΘΝΗ

Γιούνκερ: Κανείς στην ΕΕ δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

Γιούνκερ: Κανείς στην ΕΕ δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα

«Κανείς στην ΕΕ δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα» δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη που παρεχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής». 

Ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν μιλάει ακόμη για την ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αποκαλύπτει πότε ο ίδιος αντελήφθη ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Αποκαλυπτικά είναι επίσης όσα λέει για την περίοδο που οδήγησε στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015, καθώς και για την στάση των κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις.

Τέλος ο κ. Γιούνκερ αναφέρεται στην συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτηρίζει το πρώτο εξάμηνο του 2015 ως την περίοδο που Ελλάδα έφτασε πιο κοντά στην έξοδο της από το ευρώ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας «ερχόταν με περίεργες ιδέες για το τι έπρεπε να γίνει», υποστηρίζει. Το να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν το βασικό ζήτημα που αντιμετώπιζε -λέει- αυτό ήταν το εύκολο. Η μεγάλη δυσκολία ήταν πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015. 

«Αν δεν ήμουν εγώ η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ το 2015»

Όπως αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, στην συγκεκριμένη περίοδο ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρoυφάκης δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο: «Νομίζω ότι δεν πρέπει να πέρασα πάνω από 10 λεπτά μαζί του. Ο χρόνος αυτός ήταν βέβαια αρκετός για να γράψει βιβλία. Δεν συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις και στο βιβλίο του- που δεν το διάβασα- λέει ότι είμαι παντελώς άχρηστος». «Επιτρέψτε μου να του ανταποδώσω το κομπλιμέντο», συμπληρώνει δηκτικά.

«Πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν ήμουν εγώ, η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ το 2015», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και τονίζει ότι ήταν αντίθετος με το Σχέδιο Β που ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Ήταν καθήκον μου να το έχω στην τσέπη μου, αλλά ποτέ δεν ήμουν οπαδός του Σχεδίου Β. Αν τότε το υποστήριζα αυτό, θα είχε γίνει πραγματικότητα», αναφέρει.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουκέρ χαρακτηρίζει λανθασμένη την άποψη που είχε επικρατήσει τότε στα κράτη -μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έπρεπε να βρεθεί για λίγο εκτός της ευρωζώνης. «Τη στιγμή που βρίσκεσαι εκτός, είσαι εκτός για πάντα», λέει χαρακτηριστικά στην Καθημερινή της Κυριακής.