ΔΙΕΘΝΗ

Ροχανί: Απεμπλουτίζουμε περισσότερο ουράνιο σήμερα σε σχέση με το 2015

Ροχανί: Απεμπλουτίζουμε περισσότερο ουράνιο σήμερα σε σχέση με το 2015 - Κεντρική Εικόνα

Το Ιράν εμπλουτίζει τώρα περισσότερο ουράνιο από αυτό που εμπλούτιζε προτού συνάψει τη συμφωνία με τις διεθνείς δυνάμεις το 2015, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

"Εμπλουτίζουμε περισσότερο ουράνιο από (αυτό που εμπλουτίζαμε) προτού καταλήξουμε στην συμφωνία (...) Οι πιέσεις στο Ιράν έχουν αυξηθεί, αλλά συνεχίζουμε να προοδεύουμε", σημείωσε.

Η Τεχεράνη υποχωρεί σταδιακά από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει της συμφωνίας του 2015 με τις διεθνείς δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα αντιδρώντας στην αποχώρηση της Ουάσινγκτον το 2018 από την συμφωνία αυτή και την εκ νέου επιβολή από τις ΗΠΑ κυρώσεων στο Ιράν, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας.

Και επίθεση σε ευρωπαϊκές δυνάμεις

Παράλληλα, η Τεχεράνη κατηγόρησε σήμερα τους Ευρωπαίους ότι θυσιάζουν «τα απομεινάρια» της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στον βωμό των οικονομικών τους συμφερόντων.

Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο «πούλησαν τα απομεινάρια (της συμφωνίας) για να αποφύγουν την επιβολή νέων δασμών από τον (Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ) Τραμπ», έγραψε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Twitter.

Ο Ζαρίφ έχει αναρτήσει επίσης στον λογαριασμό του ένα άρθρο της Washington Post το οποίο αναφέρει ότι «ο Τραμπ απείλησε μυστικά (τις τρεις χώρες) ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα», αν δεν θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), κινδυνεύει να καταρρεύσει από το 2018 όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από αυτή και επέβαλε εκ νέου οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Σε απάντηση το Ιράν έχει ξεκινήσει από τον Μάιο να αποσύρεται από σημεία κλειδί της συμφωνίας.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών προκειμένου να πείσουν την Τεχεράνη να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία.

Επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές η Washington Post έγραψε ότι μία από αυτές χαρακτήρισε «εκβιασμό» τη «μυστική απειλή» που διατύπωσε πρόσφατα η κυβέρνηση Τραμπ.

«Δεν θα έχει αποτελέσματα, φίλοι μου», σχολίασε ο Ζαρίφ αναφερόμενος στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών. «Απλώς θα ανοίξει την όρεξη» του Αμερικανού προέδρου, πρόσθεσε.

«Αν θέλετε να πουλήσετε την ακεραιότητάς σας, κάντε το. Αλλά μην το καλλωπίζετε επικαλούμενοι μεγάλες ηθικές ή νομικές αξίες», τόνισε ο Ιρανός υπουργός.