ΑΓΟΡΕΣ

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, επιτόπιος βηματισμός στο Χ.Α.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, επιτόπιος βηματισμός στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Παρασκευής, μετά τα χθεσινά ρεκόρ της Wall Street, καθώς η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έχει βελτιώσει την ψυχολογία των ενεργών επενδυτών.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει άμεσα τη διαπραγμάτευση της ‘δεύτερης φάσης’ της εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά μπορεί να περιμένει ως τον Νοέμβριο για την ολοκλήρωση της”.

Στα 130 δισ. στερλίνες έχει φτάσει το κόστος του “Brexit” για τη βρετανική οικονομία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg. Αναμένεται δε να ενισχυθεί περαιτέρω, κατά 70 δισ. στερλίνες, μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη αυτού του μήνα, μετά την άνετη εκλογική νίκη του Μπόρις Τζόνσον τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από το δημοψήφισμα του 2016 έχει επιπτώσεις. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν μείνει πίσω, ενώ η ετήσια οικονομική ανάπτυξη έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, στο 1% από 2%.

Ο Dan Hanson, οικονομολόγος του Bloomberg Economics, τοποθετεί το συνολικό κόστος του “Brexit” μέχρι τα τέλη του 2020 στα 200 δισ. στερλίνες, καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης περιστρέφεται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, σαφώς πιο ήπιες είναι οι μεταβολές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα κινείται ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 929,71 (+0,39%) και 923,97 μονάδων (-0,23%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 27 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν Πειραιώς (+1,45%), Aegean Airlines (+1,06%), ΟΠΑΠ (+1,06%) και 3E (+2,21%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-1,64%), Lamda Development (-1,83%), ΑΔΜΗΕ (-1,22%), Ελ. Πετρέλαια (-1,53%), ΕΥΔΑΠ (-1,35%) και TITC (-1,65%).

Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE25, κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με οριακές μεταβολές, αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης.

Πρώτο ζητούμενο, το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 938 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών.