ΕΛΛAΔΑ

Mεγάλη τράπεζα ετοιμάζει μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων με μπόνους ως 15 μισθούς

Mεγάλη τράπεζα ετοιμάζει μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων με μπόνους ως 15 μισθούς - Κεντρική Εικόνα

Μέχρι και τους 15 μηνιαίους μισθούς μπορεί να φτάσει για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους της μονάδας διαχείρισης προβληματικών δανείων της Eurobank (Troubled Assets Group, TAG) το μπόνους για τη μετακίνησή τους στην FPS, η οποία εξαγοράστηκε από την ιταλική εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, doValue.  

Προκειμένου να έχει μία ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς και τιμώντας την εικοσαετή σχέση συνεργασίας με τους εργαζόμενους της μονάδας διαχείρισης προβληματικών δανείων, η διοίκηση της Eurobank προχώρησε σε ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πρόγραμμα μετακίνησης, το οποίο θέτει υψηλά τον πήχη για το carve – out (απόσχιση δραστηριοτήτων διαχείρισης NPLs) που θα ακολουθήσει από την Alpha Bank, ενώ αποτιμάται ως ελκυστικότερο κατά 40% - 50% από το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς για τη μετακίνηση των εργαζομένων του RBU στην Intrum Hellas.

Σημειώνεται ότι η μεταφορά των δραστηριοτήτων και του προσωπικού της Eurobank (TAG) στην FPS και η μεταφορά συνολικά της τελευταίας στην doValue θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Η μετονομασία της FPS σε doValue θα γίνει μέχρι το τέλος του 2020. Η νέα εταιρεία θα ξεκινήσει με υπό διαχείριση κόκκινα δάνεια 27 δισ. ευρώ. Εκτελεστικός Πρόεδρος θα αναλάβει ο νυν Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης και Διευθύνων Σύμβουλος ο νυν Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Λιανικής της Eurobank, Αναστάσιος Πανούσης.  

Τα "μυστικά" του πακέτου μετακίνησης στην FPS

Το μεγάλο ατού του πακέτου για τους περίπου 500 εργαζόμενους της μονάδας TAG της Eurobank που θα μεταφερθούν στην FPS, βρίσκεται στους 10 μηνιαίους, μικτούς και αφορολόγητους μισθούς που δίνει ως κίνητρο μετακίνησης η Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η καταβολή των μισθών θα γίνει εφάπαξ, με τη μετακίνηση των εργαζομένων στην FPS, ενώ στην προηγούμενη περίπτωση, του πακέτου μετακίνησης των εργαζομένων της μονάδας RBU της Τράπεζας Πειραιώς στην Intrum Hellas, το προβλεπόμενο πριμ μετακίνησης των 9 μισθών θα καταβληθεί διαδοχικά (οι 4 μισθοί μετά από 5 μήνες και οι υπόλοιποι 5 μισθοί μετά από 12 μήνες και μέσα από τη μισθοδοσία της Intrum Hellas, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπόκεινται σε φορολόγηση).

Περαιτέρω, θέτοντας πλαφόν για το μπόνους μετακίνησης τις 25.000 ευρώ, η Eurobank καθιστά ακόμη πιο γαλαντόμο το πρόγραμμα για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους της μονάδας TAG.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το 40% των εργαζόμενων της μονάδας TAG της Τράπεζας (δηλ. περίπου 200 – 220 εργαζόμενοι) έχουν αμοιβές μέχρι 2.000 ευρώ μηνιαίως. Βάσει αυτού, το πλαφόν του μπόνους μετακίνησης στις 25.000 ευρώ, ανεβάζει μέχρι τους 15 τους μηνιαίους, αφορολόγητους μισθούς "αποζημίωσης" που θα λάβουν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πολιτική των μπόνους θα συνεχιστεί και στη νέα εταιρία (FPS και αργότερα doValue), καθώς η διοίκηση θα ακολουθήσει πρόγραμμα πριμοδότησης των εργαζομένων με 1 έως 3 μισθούς εφόσον επιτυγχάνουν τους στόχους απόδοσης που θα τεθούν. 

Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν οικειοθελώς να αποχωρήσουν από την Τράπεζα και να προσληφθούν στην FPS θα υπογράψουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

Θα αναγνωρίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας του κάθε εργαζόμενου στον Όμιλο Eurobank, ενώ κάθε εργαζόμενος θα προσληφθεί µε τον μισθό που είχε κατά την ημερομηνία λύσης της σχέσης εργασίας του µε την Τράπεζα.

Ο μισθός αυτός θα ενσωματώσει επιπλέον τα ακόλουθα: α) τυχόν επίδομα γέννησης τέκνων β) τυχόν επίδομα παραγωγικότητας γ) την αύξηση (σε όσους επηρεάζονται) που προβλέπεται από την Κλαδική Σ.Σ.Ε. 2019- 2021, όπως θα έχουν διαμορφωθεί οι βασικοί μισθοί κλιμακίων την 01/12/2021. 

Επιπλέον, θα διατηρηθούν συμφωνημένες παροχές της Τράπεζας που έχουν χορηγηθεί για κάλυψη επαγγελματικών αναγκών (εταιρικό αυτοκίνητο, έξοδα βενζίνης/ κίνησης, έξοδα περιποίησης πελατείας και εταιρικό κινητό τηλέφωνο), Ομαδικά Προγράμματα Ζωής και Υγείας (Συνταξιοδοτικό και Ιατροφαρμακευτικό Πρόγραμμα), καθώς και προνομιακή τιμολογιακή προσωπικού που θα αφορά και στις νέες χορηγήσεις δανείων και καρτών.

Πηγή capital.gr