ΔΙΕΘΝΗ

Με εντολή Τραμπ η εξόντωση Ιρανού υποστράτηγου στη Βαγδάτη (Photos+Video)

Με εντολή Τραμπ η εξόντωση Ιρανού υποστράτηγου στη Βαγδάτη (Photos+Video) - Κεντρική Εικόνα

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή όταν τουλάχιστον τρεις ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τρεις ημέρες μετά την επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ από φιλοϊρανούς διαδηλωτές, ανέφεραν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. «Τρεις ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κοντά σε αίθουσα διαχείρισης αερομεταφερόμενου φορτίου, με αποτέλεσμα να εκραγούν δύο αυτοκίνητα», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Εικόνα

Η σιιτική οργάνωση Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ) γνωστοποίησε μέσω Facebook ότι ο επικεφαλής της διεύθυνσης δημοσίων σχέσεών της σκοτώθηκε στην επίθεση, που χαρακτήρισε «άνανδρο βομβαρδισμό των ΗΠΑ». Κατά το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επρόκειτο για τον Μοχάμεντ Τζαμπίρι, διευθυντή του τμήματος δημοσίων σχέσεων των ΔΛΚ. Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών έκαναν λόγο για έναν πολίτη νεκρό και εννέα τραυματίες στην επίθεση. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Σουμάρια ανέφερε ότι οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 12.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση.

Ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί συγκαταλέγεται στους νεκρούς της επίθεσης 

Εκδίκηση ορκίστηκε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε σήμερα ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τα μεσάνυχτα σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter στη γλώσσα φαρσί έγραψε πως το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (...) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε

«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε εξάλλου ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Με εντολή Τραμπ

Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας) ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.