ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μπαχαλάκηδες με τα κοστούμια που κλέβουν το δημόσιο

Τσίπρας: Παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μπαχαλάκηδες με τα κοστούμια που κλέβουν το δημόσιο - Κεντρική Εικόνα

Για "χάρες" στην «παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ» κατηγόρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού σήμερα στη Βουλή όπου συζητήθηκε η ερώτηση του κ. Τσίπρα για "νομοθετική εύνοια" στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων.

«Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας και δυστυχώς τις επαναφέρετε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times το οποίο, όπως είπε, ήταν και ο λόγος που ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, καθώς, σημείωσε, είχε "περάσει στα ψιλά" το θέμα από μεγάλα τηλεοπτικά μέσα.

Επιπλέον, όσον αφορά τη διάταξη στον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο "καθαρίζει" μια σειρά υποθέσεων "θαλασσοδανείων", στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα "δανεικά και αγύριστα" των κομμάτων άνω 400 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε μέσα ενημέρωσης.

«Να απαντήσετε στα ερωτήματα με ονοματεπώνυμα»

Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για τριλογίας της ντροπής και εγκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη για τρεις κραυγαλέες παρεμβάσεις.

«Σηκώσατε μεγάλο κουρνιαχτό για τους Ποινικούς Κώδικες που είχε να γίνει από τη δεκαετία του 1950  και για πρώτη φορά στην ιστορία ήρθατε τρείς μήνες μετά τη νομοθέτηση να επανανομοθετήσετε με βασικό πρόσχημα ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε πιο ευνοϊκά για την κατοχή βομβών μολότοφ. Φάνηκε τις προηγούμενες μέρες ότι τελικά ο σκοπός σας δεν έχει να κάνει με τις μολότοφ, αλλά να ξεπαγώσετε τους λογαριασμούς οικονομιών εγκληματιών και κάνετε το δώρο της ποινικής ασυλίας στους τραπεζίτες» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στην αποδέσμευση λογαριασμών υπόπτων, κατηγορούμενων για ξέπλυμα χρήματος.

«Εδώ κανονικά δε θα χρειαζόταν να πει κανείς πολλά. Αρκούν τα όσα είπε η Αρχή για το Ξέπλυμα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.  Ότι υπάρχει κίνδυνος με τη παρέμβασή σας συνολικής ματαίωσης της ανάκτησης των προϊόντων εγκλήματος από το Δημόσιο. Ότι θα αποδοθούν τα προ ετών δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων για βαρύτατα εγκλήματα, που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και έτσι θα ευνοηθούν οι δράστες με την μεγαλύτερη παραβατικότητα και θα ματαιωθεί ο βασικός σκοπός της γενικής πρόληψης του βαρέως οικονομικού εγκλήματος. Αλήθεια κ. Μητσοτάκη, με ποια λογική περάσατε νόμο με βάση τον οποίο αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεση τους τελεσιδικήσει;» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Άκουσα την απάντηση “για να μην είναι σε ομηρία οι πολίτες όσο αργεί η δικαιοσύνη”. Αλήθεια ποιους χαρακτηρίζετε «ομήρους»;  Υπόδικους επιχειρηματίες, εφοπλιστές και τραπεζίτες που έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί τους διότι ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος; Από αυτούς είμαστε όμηροι που βγάζουν λεφτά στην πλάτη του λαού. Για ποιο λόγο ανοίξατε αυτό το νομοθετικό παράθυρο και τώρα ο κάθε ύποπτος μπορεί να πάρει τα χρήματά του, να τα εξαφανίσει και μετά εάν καταδικαστεί τρέχα γύρευε; Πώς θα ανακτήσει το Δημόσιο το κλεμμένο χρήμα; Και τέλος ποιοι ευνοούνται από τη σκανδαλώδη διάταξη και μπορούν να ζητήσουν την αποδέσμευση άνω του 1,2 δις. ευρώ;»

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα ερωτήματα με ονοματεπώνυμα.«Ήδη ο βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Novartis, ο κ. Φρουζής που σας διοργάνωνε δείπνα προεκλογικά το 2012, δήλωσε στην επιτροπή ότι με το νόμο σας θα κινήσει τις διαδικασίες για να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του.  Είναι ένας από τους εκατοντάδες ενδεχομένως, μία σταγόνα στον ωκεανό. Δεν είναι το θέμα μας ο Φρουζής, εδώ ευνοούνται πρόσωπα που ελέγχονται για τεράστιες υποθέσεις διαφθοράς, που απασχολούν για χρόνια την κοινή γνώμη και τη Δικαιοσύνη και που πλέον θα έχουν πρόσβαση σε δεσμευμένους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».

Παράλληλα διερωτήθηκε αν όλα αυτά τα κάνει η ΝΔ επειδή τα είχε στο πρόγραμμά της ή αν το κάνει από άποψη. «Αν το κάνετε από άποψη είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους αδύναμους που με δυσκολία τα βγάζουν πάρουν και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς.  Για τους μπαχαλάκηδες με τα κοστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη εις υγείαν των κορόιδων. Επαναφέρετε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία» τόνισε.

«Θέλετε να αθωώσετε αναδρομικά τραπεζικά στελέχη για τα θαλασσοδάνειά σας»

Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα της ασυλίας των τραπεζιτών. «Τι ακριβώς κάνετε; Τους εξασφαλίζετε νομοθετικά ασυλία για τα θαλασσοδάνεια. Και για προηγούμενα, για αυτά που δόθηκαν τόσα χρόνια αλλά και για τα επόμενα.  Μας το ζητούσαν γονυπετείς οι τραπεζίτες τέσσερα χρόνια και εμείς ποτέ δεν κάναμε, ήρθατε και το ψηφίσατε με χέρια και με πόδια αμέσως μόλις γίνατε κυβέρνηση.

Να μη μπορούν να διώκονται αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο εάν η τράπεζα υποβάλλει έγκληση στη διοίκηση της τράπεζας, δηλαδή στον εαυτό της. Και τι μας είπατε; Ότι δήθεν το κάνετε για να μπορέσουν χωρίς φόβο να προχωρήσουν σε διαγραφές και αφέσεις χρεών. Βέβαια, καμία νομοπαρασκευαστική δεν ζήτησε μία τέτοια σκανδαλώδη ρύθμιση.  Εμφανίστηκε ξαφνικά ορφανή αυτή η διάταξη μετά τη συνάντησή σας με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τους καλέσατε να άρουν τις υπέρογκες χρεώσεις και αποφάσισαν να κοροϊδέψουν τον κόσμο ανακοινώνοντας μερική αναστολή και όχι ακύρωση των χρεώσεων με αντίδωρο ενδεχομένως την ασυλία που ζητούσαν τόσα χρόνια».

Και συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Σας ενδιαφέρει να αθωώσετε αναδρομικά τραπεζικά στελέχη για βρώμικες υποθέσεις θαλασσοδανείων, ακριβώς επειδή λειτούργησαν κατ εντολή του δικού σας πολιτικού συστήματος.» Όπως είπε,  μία από τις υποθέσεις θαλασσοδανείων αφορά τα δανεικά και αγύριστα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που είναι 400 εκατ. ευρώ, αλλά και την υπόθεση του Κήρυκα Χανίων.

«Εμάς δεν ακούτε, την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος δεν ακούτε; Την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας που σας προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος ατιμωρησίας, δεν την ακούσατε; Ότι δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς και θαλασσοδανείων θα οδηγηθούν στον κάλαθο των αχρήστων, δεν το ακούσατε; Το ακούσατε, αλλά αυτό είναι που επιδιώκετε».

«Θέλετε να καθαρίσετε τυχόν ποινικές ευθύνες των στελεχών σας για Novartis»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ΝΔ αρνήθηκε να ψηφίσει την ερμηνευτική δήλωση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 86 του Συντάγματος, σε αυτό το «έκτρωμα που έχει ξεπλύνει τόσα και τόσα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα».

«Ξέρετε πολύ καλά ότι η ορθότερη και επικρατούσα επιστημονικά άποψη είναι αυτή που υποστηρίζουμε εμείς:  ότι δηλαδή η διάταξη του άρθρου 86 Συντ. θα πρέπει να ερμηνεύεται στενά, ώστε στην έννοια «κατά την άσκηση των καθηκόντων» να μην περιλαμβάνονται εγκλήματα όπως η δωροληψία.  Ένας υπουργός δεν μπορεί να έχει στα καθήκοντά του να δωροδοκείται κ. Μητσοτάκη.  Αν το κάνει, το κάνει επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του.  Λέμε λοιπόν το αυτονόητο:  Η δωροδοκία του υπουργού να μην εμπίπτει στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία άρα να μην μπορεί να παραγραφεί αν περάσουν δύο κοινοβουλευτικοί περίοδοι και να εκδικάζεται από την τακτική Δικαιοσύνη» επισήμανε.

Όπως σημείωσε, στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή, «φροντίσατε στα μουλωχτά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην πάρει τις 180 ψήφους, υπό το φόβο ότι εάν κέρδιζε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε με 151 βουλευτές να αλλάξει το άρθρο του Συντάγματος.  Και σήμερα έρχεστε εσείς και το ΚΙΝΑΛ και χωρίς ντροπή, αρνείστε να ψηφίσετε την ερμηνευτική δήλωση, την αυστηρότερη ερμηνευτική εκδοχή για την τέλεση εγκλημάτων κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων.

Γιατί αρνείστε; Θέλετε να αντιμετωπίζεται με επιείκεια ένας υπουργός που πιθανόν δωροδοκήθηκε; Για ποιο λόγο ; Έχετε κάτι να φοβηθείτε; Μήπως αυτό που σας καίει είναι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών σας για όζουσες υποθέσεις;  Μήπως θέλετε να εξασφαλίσετε από τώρα ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis;» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και επισήμανε ο ίδιος ο Α. Γεωργιάδης τον «καρφώνει» με δήλωσή του στις 25 Φλεβάρη του 2019 όπου είπε επί λέξει:

«Αν γίνει δίωξη για παθητική δωροδοκία, θα κάνω προσφυγή στο αρμόδιο συμβούλιο για αναγνώριση της παραγραφής όπως προβλέπεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και μετά μήνυση για κατάχρηση εξουσίας σε όποιον το αποφάσισε. Εάν ερευνούν, την παθητική δωροδοκία, είναι παράνομοι».

«Αυτό θέλετε, να καθαρίσετε τυχόν ποινικές ευθύνες των στελεχών σας. Σας καλώ σήμερα να αλλάξετε στάση και να υπερψηφίσετε την ερμηνευτική του ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Κύριε Μητσοτάκη και οι τρεις κραυγαλέες αυτές παρεμβάσεις σας εκθέτονυ ανεπανόρθωτα, με το καλημέρα της διακυβέρνησής σας. Αν αυτό εννοείτε λοιπόν λέγοντας επιστροφή στη κανονικότητα, επιστροφή στη διαπλοκή, την ασύδοτη διαφθορά και την ατιμωρησία που μας οδήγησε στη κρίση, να είστε σίγουρος ότι θα το πάρει χαμπάρι ο ελληνικός λαός».