ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ξεκινά επίσημα ο πιο απρόβλεπτος προεκλογικός αγώνας

Βρετανία: Ξεκινά επίσημα ο πιο απρόβλεπτος προεκλογικός αγώνας - Κεντρική Εικόνα

Με επίσκεψη του Τζόνσον στη Βασίλισσα προκειμένου να της κοινοποιήσει την πλειοψηφική απόφαση της Βουλής για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 12η Δεκεμβρίου ανοίγει και επισήμως η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία.

Το Brexit έχει διαρρήξει την παραδοσιακή σχέση των πολιτών με τα κόμματα, καθώς όλο και αυξάνεται ο αριθμός των εκλογέων οι οποίοι προτίθενται να ψηφίσουν με κριτήριο τι στάση κράτησαν στο δημοψήφισμα του 2016. Επιπλέον, νέες μορφές προεκλογικής εκστρατείας στα κοινωνικά δίκτυα κάνουν παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιδίωξε τις πρόωρες εκλογές για να έχει την ευκαιρία να περάσει τη συμφωνία του με τις Βρυξέλλες στην ανανεωμένη Βουλή. Το Συντηρητικό Κόμμα μπαίνει στην προεκλογική εκστρατεία με προβάδισμα 10 μονάδων έναντι των Εργατικών. Στον αντίποδα ο Τζέρεμι Κόρμπιν υπόσχεται να κλείσει την ψαλίδα, καταθέτοντας το πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα του κόμματος, μεταξύ άλλων, με «επανεθνικοποίηση» μεγάλων τομέων του δημοσίου, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο και το νερό.

Εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δημοσκόπων

Όμως, αυτές οι εκλογές ξεφεύγουν από την καθιερωμένη μονομαχία των δύο μεγάλων κομμάτων. Το ανερχόμενο Φιλελεύθερο Κόμμα με τη νέα ηγέτη Τζο Σουίνσον και με ευρωπαϊκή ατζέντα, και το Κόμμα Μπρέξιτ του Νάιτζελ Φάρατζ είναι οι απειλές για τις δεξιές και τις κεντρώες πτέρυγες των δύο μεγάλων κομμάτων, κυρίως σε περιφέρειες που κρίνουν το αποτέλεσμα, τις αποκαλούμενες περιθωριακές ή marginal, στην κεντρική και βορειοανατολική Αγγλία.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον μπαίνει στην προεκλογική εκστρατεία με προβάδισμα 10 μονάδων έναντι των Εργατικών

Στη Σκωτία με τις 59 έδρες της το κυβερνών Εθνικό Κόμμα SNP προσβλέπει στο να αυξήσει τις 35 έδρες που κατείχε στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, στοχεύοντας στις 11 έδρες των Συντηρητικών. Η ηγετική του ομάδα ανακοίνωσε πως στόχος του είναι να αποσπάσει από την κεντρική κυβέρνηση το δικαίωμα να διεξαγάγει δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία το 2020.

Στην Ουαλία, από παράδοση «κόκκινη», οι Εργατικοί είναι πολύ δύσκολο να χάσουν ενώ στην Βόρεια Ιρλανδία, το Σιν Φέιν, σε συμμαχία με Εργατικούς και Φιλελεύθερους, θα προσπαθήσουν να σπάσουν το μονοπώλιο των Ενωτικών Προτεσταντών του DUP.

Εν κατακλείδι, οι δημοσκόποι αντιμετωπίζουν έναν ηράκλειο άθλο που θα δοκιμάσει σοβαρά την αξιοπιστία τους.