ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μαδούρο, η Μόσχα και πώς ξεπερνιούνται οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Ο Μαδούρο, η Μόσχα και πώς ξεπερνιούνται οι κυρώσεις των ΗΠΑ - Κεντρική Εικόνα

Μπορεί οι ΗΠΑ να διατηρούν τις σκληρώτατες κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στη Βενεζουέλα, ωστόσο, φαίνεται ότι στο πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν ο Νικολάς Μαδούρο έχει βρει, εκτός από έναν σύμμαχο, και έναν... αιμοδότη για την παραπαίουσα οικονομία της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα από τον Μάιο του 2018 ως τον Απρίλιο του 2019 έξι χωριστές αεροπορικές μεταφορές από τη Μόσχα έστειλαν στο Καράκας ποσό ύψους 315 εκατομμυρίων δολαρίων σε χαρτονομίσματα δολαρίων και ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ποσό αυτό μπορεί να προέρχεται από επαναφορά ιδίων κεφαλαίων της Βενεζουέλας, πώληση αργού πετρελαίου ή μετοχές (η πηγή του δεν είναι ξεκάθαρη, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι νόμιμη) και κατευθύνθηκε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα της χώρας.

Από τα στοιχεία του ρεπορτάζ προκύπτει ότι τον Ιανουάριο η κρατική ρωσική τράπεζα Gazprombank έστειλε στο Καράκας το ποσό των 113 εκατ. δολαρίων σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι των προσπαθειών της Βενεζουέλας να έχει πρόσβαση σε σκληρό νόμισμα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που της προκαλούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ.