ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: Η πρόταση για την ψήφο των αποδήμων

Η εκλογή ΠτΔ στο επίκεντρο της αντιμαχίας των εισηγητών των κομμάτων - Κεντρική Εικόνα

Την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος, στην οποία ενσωματώνονται οι συναινετικές αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, κατέθεσε η κυβέρνηση στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.
 
Το σχετικό κείμενο προβλέπει ότι οι προϋποθέσεις φορολογικού μητρώου, του χρόνου απουσίας από την χώρα ή συγκεκριμένης περιόδου παρουσίας σε αυτή, τις οποίες πρέπει να πληρούν οι Έλληνες του εξωτερικού, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, καθορίζονται με νόμο. Το ίδιο προβλέπεται και για τις θέσεις υποψηφίων του ελληνισμού της διασποράς στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.
 
Συγκεκριμένα η πρόταση αναφέρει τα εξής: «Το Άρθρο 54 αναθεωρείται και προστίθεται νέα παράγραφος 4 ως ακολούθως: “4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου"».
 
Στάση αναμονής για το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική τους άποψη.
 
Πηγή: skai.gr