ΔΙΕΘΝΗ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία: Συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία: Συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών - Κεντρική Εικόνα

Έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την Κυριακή 20 Οκτωβρίου ανήγγειλε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, μετά την αρνητική για την χώρα του εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
 
Στο διάγγελμά του προς του πολίτες τόνισε πως «Η χώρα μας έχει πολλούς πραγματικούς φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη. Θέλω να πω δημοσίως ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε εχθρούς. Υπάρχουν μόνον χώρες που έχουν συγκεκριμένα εθνικά συμφέροντα να προασπίσουν κι αυτό δεν είναι αμφισβητήσιμο».
 
Ο Στέβο Πενταρόφσκι επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το κύμα των μεταρρυθμίσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά: « Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια δεν είναι μόνον ένα προαπαιτούμενο για την ενσωμάτωση, αλλά είναι μία αναγκαιότητα για την διατήρηση μίας βιώσιμης έννομης τάξης. Τα ευρωπαϊκά πρότυπα πρέπει να καταστούν εγχώρια πρότυπα. Ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τους γείτονές μας, Βουλγαρία και Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται, όπως συμφωνήθηκε με ισότιμη πρόσβαση όλων των πλευρών, διότι αποτελούν το θεμέλιο σχέσεων καλής γειτονίας αλλά και περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας».
 
Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας κατέληξε λέγοντας ότι δεν είναι η ώρα για διαιρέσεις, αλλά για ενότητα, ενώ νωρίτερα είχαν υπάρξει πληροφορίες ακόμα και για παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.