ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες πρόβειου και γίδινου γάλακτος στην Ελλάδα (Διαγράμματα)

Πού παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες πρόβειου και γίδινου γάλακτος στην Ελλάδα (Διαγράμματα) - Κεντρική Εικόνα

Στη Λάρισα, σε αίθουσα του νέου κτιρίου της περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη η γενική συνέλευση του Συνδέσμου  Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) με κυρίαρχο θέμα την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας καθώς και άλλα τρέχοντα ζητήματα του κλάδου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΕΒΓΑΠ συνεδριάζει στη Λάρισα. Η Θεσσαλία, άλλωστε, δικαίως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η Ελληνική πρωτεύουσα του αιγοπρόβειου γάλακτος, τόσο για τις ποσότητες που παράγει οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα μεταξύ όλων των Ελληνικών περιφερειών, όσο και για το ύψος των τιμών που οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις καταβάλουν στους κτηνοτρόφους - παραγωγούς, οι οποίες επίσης είναι οι μεγαλύτερες σε σύγκριση με όλες τις άλλες περιοχές της χώρας.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στο γίδινο γάλα η παραγωγή της Θεσσαλικής περιφέρειας έρχεται δεύτερη, πίσω από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά η διαφορά είναι μικρή και η ποσότητα μεγάλη.

Οι παραπάνω επισημάνσεις προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) που εξασφάλισε το thessaliaeconomy.gr:

Ίδια εικόνα και στις τιμές του γίδινου γάλακτος προς τους κτηνοτρόφους, με την Θεσσαλία να είναι στην κορυφή. Δείτε τους πίνακες του ΕΛΟΓΑΛ:

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διακύμανση των ποσοτήτων και των μέσων τιμών του αγελαδινού γάλακτος πανελλαδικά, στους πίνακες που ακολουθούν, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ :