ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΟΣΑ αλλάζει τον τρόπο φορολόγησης των πολυεθνικών κολοσσών - Ποια κράτη θα χάσουν και ποια θα κερδίσουν

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές η Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα

Προτάσεις για τη ριζική αλλαγή του τρόπου φορολόγησης εταιρειών ώστε να φορολογούνται με βάση τα κέρδη τους παγκοσμίως και να μην έχει νόημα η μεταφορά των κερδών σε φορολογικούς παραδείσους, όπου καταβάλλουν ελάχιστο φόρο, κατέθεσε χθες ο ΟΟΣΑ. Εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις από το G20 τον Ιανουάριο, οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι ανεπτυγμένες οικονομίες με μεγάλη αγορά, όπως ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, αλλά και αναπτυσσόμενες οικονομίες, ιδίως αυτές με μεγάλη αγορά, που θα αποκτήσουν το δικαίωμα να φορολογήσουν τα κέρδη από τις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών που γίνονται στην επικράτειά τους. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι πολυεθνικές εταιρείες, οι φορολογικοί παράδεισοι και οι χώρες με πολύ ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, όπως η Ιρλανδία. 

Βασικός στόχος του ΟΟΣΑ είναι να σταματήσει την πρακτική πολυεθνικών εταιρειών που μεταφέρουν τα κέρδη τους σε κράτη όπως Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Ελβετία, όπου απολαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλό πραγματικό φορολογικό συντελεστή. Παράλληλα, δεν μένει σχεδόν τίποτε ώστε να φορολογήσουν οι μεγάλες οικονομίες όπου πραγματοποιούν οι πολυεθνικές τον κύριο όγκο των πωλήσεων τους. Για να το πετύχει αυτό, ο διεθνής οργανισμός σπάει ένα ταμπού της διεθνούς εταιρικής φορολογίας, ότι δηλαδή τα κράτη έχουν το δικαίωμα να φορολογήσουν μία εταιρεία μόνο αν αυτή έχει φυσική παρουσία σε μια χώρα.

Στην εποχή των ψηφιακών υπηρεσιών αυτή η αρχή δεν έχει νόημα. «Οι σημερινοί κανόνες χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920 και πλέον δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν τη δίκαιη κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης σε έναν όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένο κόσμο», αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Ο διεθνής οργανισμός προτείνει τα κράτη να έχουν το δικαίωμα να φορολογούν ένα μέρος του κέρδους που αποκομίζουν παγκοσμίως μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ασχέτως του σε ποια χώρα έχουν μεταφέρει τα κέρδη τους. Η Γαλλία, παραδείγματος χάριν, θα αποκτήσει το δικαίωμα να φορολογήσει τα κέρδη της Google από την πώληση διαφημίσεων στη Γαλλία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποκτήσουν το δικαίωμα να φορολογήσουν μερίδιο από τα κέρδη που αποκομίζουν γαλλικές εταιρείες ειδών πολυτελείας από τις πωλήσεις προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, π.χ. η Κίνα και η Ινδία, θα αποκτήσουν για πρώτη φορά το δικαίωμα να φορολογήσουν τα κέρδη πολυεθνικών επιχειρήσεων που πουλάνε προϊόντα στις αγορές τους μέσω δικτύων διανομής αλλά δεν έχουν φυσική παρουσία. Ο ΟΟΣΑ προτείνει  νέοι κανόνες να αφορούν επιχειρήσεις με παγκόσμιες πωλήσεις άνω των 750 εκατ. ευρώ και μάλιστα προς καταναλωτές (και όχι προς επιχειρήσεις). Εφόσον υιοθετηθούν, οι νέοι κανόνες θα αφορούν και γίγαντες του Ιντερνετ και της ψηφιακής οικονομίας, όπως οι Google, Amazon, Facebook. Θα αφορούν επίσης και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι Apple και Samsung, αλλά και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.. 

Πηγή Καθημερινή