ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απελευθέρωσε το βρετανικό δεξαμενόπλοιο «Stena Impero» μετά από 10 εβδομάδες

Ιράν: Απελευθέρωσε το βρετανικό δεξαμενόπλοιο «Stena Impero» μετά από 10 εβδομάδες - Κεντρική Εικόνα

Το Ιράν απελευθέρωσε σήμερα το υπό βρετανική σημαία σουηδικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero, το οποίο είχε συλληφθεί τον Ιούλιο από τις ιρανικές αρχές στο Στενό του Χορμούζ.

Το πλοίο εισήλθε σε διεθνή ύδατα στις 12:45 ώρα Ελλάδος, αφού έλαβε το πρωί την οριστική έγκριση των ιρανικών αρχών να εγκαταλείψει το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν. Το πλοίο κρατήθηκε στο Ιράν για δέκα εβδομάδες.

Το Stena Impero απέπλευσε γύρω στις 09:00 τοπική ώρα (08:30 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με τις αρχές ναυσιπλοΐας της επαρχίας Χορμοζγκάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν, οι οποίες υπογράμμισαν ωστόσο ότι ο απόπλους του δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει η δικαστική υπόθεση εναντίον του.

Ο καπετάνιος του πλοίου και το πλήρωμά του έχουν «υπογράψει δήλωση στην οποία λένε ότι δεν έχουν καμιά απαίτηση», επισημαίνουν επίσης οι αρχές αυτές στον ιστότοπό τους χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω.

Στο Ντουμπάι το δεξαμενόπλοιο

Το μεσημέρι του Σαββάτου το Stena Impero έδεσε στο λιμάνι Πορτ Ρασίντ του Ντουμπάι, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο AFP ο Έρικ Χάνελ, γενικός διευθυντής της σουηδικής εταιρείας Stena Bulk στην οποία ανήκει το δεξαμενόπλοιο.

Το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero έδεσε σήμερα, στο λιμάνι Πορτ Ρασίντ του Ντουμπάι, αφού κρατήθηκε για δέκα εβδομάδες από το Ιράν.

«Ο πλοίαρχος δήλωσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και ασφαλή και ότι το ηθικό τους είναι ακμαίο μετά την απελευθέρωση», σημείωσε ο Χάνελ.

Η αντίδραση της Βρετανίας

Μετά την απελευθέρωση του υπό βρετανική σημαία πλοίου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους του για την προστασία της ναυσιπλοΐας και την προάσπιση της διεθνούς νομοθεσίας.

«To Stena Impero είχε συλληφθεί παράνομα από το Ιράν. Αυτό έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών διατάραξης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για την προστασία της ναυσιπλοΐας και την προάσπιση του κράτους δικαίου διεθνώς», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Η σύλληψη του Stena Impero από τις ιρανικές αρχές είχε γίνει μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από το δικαστήριο του Γιβραλτάρ της παράτασης της κράτησης του Grace 1, του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που είχε συλληφθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του βρετανικού αυτού εδάφους και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1. Το Ιράν αρνείται ότι ενήργησε σε αντίποινα για την ενέργεια αυτή.

Το χρονικό της σύλληψης του Stena Impero

Το δεξαμενόπλοιο αυτό των 183 μέτρων, που είχε συλληφθεί στις 19 Ιουλίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, είχε οδηγηθεί στη συνέχεια στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν, μαζί με το 23μελές πλήρωμά του. Επτά μέλη του πληρώματός του είχαν αφεθεί ελεύθερα στις 4 Σεπτεμβρίου.

Οι ιρανικές αρχές είχαν κατηγορήσει το δεξαμενόπλοιο ότι είχε αγνοήσει τα σήματα κινδύνου και ότι είχε σβήσει τον αναμεταδότη του αφού συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό.

Η κατάσταση έντασης που προκλήθηκε από την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου, προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή, αναφορικά με τα παραδοσιακά θαλάσσια δίκτυα μεταφοράς πετρελαίου στην περιοχή του Κόλπου.