ΔΙΕΘΝΗ

Ολάντ: Η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει μπροστά

Ολάντ: Η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει μπροστά - Κεντρική Εικόνα

«Η Ευρώπη θέλει και μπορεί να πάει μπροστά αρκεί να θέσουμε σαφείς προτεραιότητες για το καλό των πολιτών της», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ , κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, λίγο μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

 Η ασφάλεια, η προστασία και ευημερία των πολιτών και το μέλλον της νεολαίας, είναι μερικές από τις προτεραιότητες που επεσήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος. «Θέλουμε να εργαστούμε ενωμένοι», τόνισε ο Φρ. Ολάντ στην πρώτη συνάντηση των 27 ηγετών χωρίς την παρουσία της Μ. Βρετανίας, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Τόσο ο Φρ. Ολάντ, όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισαν ότι οι «27» έχουν χαράξει για τους επόμενους μήνες έναν «οδικό χάρτη» για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και εξέφρασαν την αποφασιστικότητα των «27» να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα ζητήματα έως την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης.

 Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση στην Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά και εξαιτίας άλλων δυσκολιών, ωστόσο δήλωσε ότι οι 27 συμφώνησαν να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα και να δώσουν μια νέα πνοή στην ΕΕ ως το Μάρτιο του 2017.

Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προτεραιότητες που έθεσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην πρόσφατη ομιλία του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την “κατάσταση της Ένωσης” . Επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο προσφυγικό και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί πρέπει να εφαρμόζονται. Παραδέχτηκαν ότι τα επίπεδα ανεργίας των νέων παραμένουν υψηλά και υπογράμμισαν την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης μέσα από την αύξηση των επενδύσεων. Τόνισαν επίσης τη σημασία η ΕΕ να επενδύσει σε ψηφιακές υποδομές και νέες τεχνολογίες. Ο Φρ. Ολάντ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της άμυνας και στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Καταλήγοντας, η Α. Μέρκελ και ο Φρ. Ολάντ υπογράμμισαν τη στενή συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας προκειμένου να τεθούν σαφείς προτεραιότητητες στην ΕΕ και να υπάρξουν απτά αποτελέσματα και δεσμέυτηκαν ότι η γαλλογερμανική συνεργασία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες σε όλους τους τομείς.