ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Χείρα βοηθείας από Ciudadanos στον Σάντσεθ για ανάληψη της πρωθυπουργίας

Ισπανία: Χείρα βοηθείας από Ciudadanos στον Σάντσεθ για ανάληψη της πρωθυπουργίας - Κεντρική Εικόνα

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos της Ισπανίας Αλμπερτ Ριβέρα πρότεινε στον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο να προσφέρουν στον Πέδρο Σάντσεθ υπό όρους αποχή στο κοινοβούλιο, στο πλαίσιο συνταγματικής συμφωνίας, για να διευκολυνθεί η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και νικητή των εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα El Mundo.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αλμπερτ Ριβέρα, χωρίς να αναφερθεί στην αποχή, δήλωσε ότι ζήτησε από τον Πάμπλο Κασάδο να προτείνουν από κοινού συμφωνία στον Πέδρο Σάντσεθ, η οποία θα περιλαμβάνει όρους προς τον εντολοδόχο πρωθυπουργό για μη αύξηση των φόρων και για την εκ νέου υπαγωγή της Καταλονίας στην εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης, εάν η τοπική κυβέρνηση απορρίψει την αναμενόμενη ετυμηγορία στην δίκη των στελεχών του αυτονομιστικού καταλανικού κινήματος.

Ο Ριβέρα είχε αρνηθεί μέχρι σήμερα οποιαδήποτε στήριξη του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έχει προθεσμία μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα κατευθυνθεί προς την διεξαγωγή νέων εκλογών.