ΑΓΟΡΕΣ

Στάση αναμονής σε Ευρώπη και Χ.Α.

Υπέκυψε στις πιέσεις το Χρηματιστήριο - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές έχουν υιοθετήσει στάση αναμονής, περιμένοντας τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, εν μέσω συνεχόμενων μακροοικονομικών στοιχείων για τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι “η κυβέρνησή του αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή υψηλότερων τελωνειακών δασμών, σε εισαγόμενα αγαθά κινεζικής προέλευσης αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την 1η Οκτωβρίου, για τη 15η Οκτωβρίου, σε μια χειρονομία καλής θέλησης και κατόπιν σχετικού αιτήματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε”.

Από την άλλη, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, υποχώρησαν κατά 0,1% τον Αύγουστο, από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ήταν 1% υψηλότερες από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η Γαλλία δήλωσε ότι θα εμποδίσει την ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματος “Libra” του Facebook στην Ευρώπη, σύμφωνα με πληροφορίες του “AFP”, τις οποίες αναμετάδωσε το Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε ότι “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να προχωρήσει το project του Libra, υπό τις τρέχουσες συνθήκες στην Ευρώπη”.

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, τον Ιούλιο. Η παραγωγή του τομέα της βιομηχανίας διολίσθησε κατά 0,4% τον Ιούλιο, από τον Ιούνιο και κατά 2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η πτώση θα ήταν 0,1% σε μηνιαία βάση και 1,3% σε ετήσια.

Το ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2019. Το Ifo αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,5%, από 0,6%. Προέβλεψε επίσης ότι η γερμανική οικονομία, πιθανόν, θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, το οποίο θα σημαίνει ύφεση, ύστερα από αντίστοιχη συρρίκνωση κατά την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, δοκιμάζοντας και τιμές χαμηλότερα των 850 μονάδων, ενώ στα γνωστά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 858,53 (+0,14%) και 849,36 μονάδων (-0,93%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 20 εκατ.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,32%), Σαράντης (+0,36%) και TITC (+0,22%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν Alpha Bank (-1,26%), Eurobank (-1,10%), Aegean Airlines (-3,02%), Εθνική (-1,92%), Πειραιώς (-1,51%), Motor Oil (-1,73%), Jumbo (-1,04%), ΟΠΑΠ (-1,54%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,38%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι οι δηλώσεις Ντράγκι θα διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις, σε Ευρώπη και Χ.Α.