ΔΙΕΘΝΗ

Χάος στη βρετανική βουλή για το Brexit (video)

Χάος στη βρετανική βουλή για το Brexit (video) - Κεντρική Εικόνα

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τη δεύτερη κατά σειρά πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης των Συντηρητικών για τη διάλυση του σώματος και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, παρότι ο Μπόρις Τζόνσον τη χαρακτήρισε λίγη ώρα νωρίτερα απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αρθεί το απόλυτο αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit.

Για να εγκριθεί η πρόταση του Τζόνσον απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 434 εδρών από το σύνολο των 650. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 293 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων. Μετά το αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εργασίες του κοινοβουλίου αναστέλλονται ως τη 14η Οκτωβρίου κι επανέλαβε ότι θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία προς το συμφέρον της χώρας, αλλά δεν προτίθεται να ζητήσει νέα αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνεδρίαση στη Βουλή που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στιγματίστηκε από εικόνες που δεν τιμούν κανέναν. Το κλίμα ήταν τεταμένο. Οι διαπληκτισμοί και οι αντεγκλήσεις δεν έλειψαν, ούτε οι αποδοκιμασίες ή οι… επευφημίες.

Πρωτοφανείς εικόνες εκτυλίχθηκαν όταν ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου επιχείρησε να κατέβει από τη θέση του για να κατευθυνθεί στη Βουλή των Λόρδων ώστε να ολοκληρωθεί, τυπικά, η διαδικασία του «λουκέτου» στη Βουλή που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση Τζόνσον.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να τον «εμποδίσουν», σε μια συμβολική κίνηση, φράζοντάς του το δρόμο και κρατώντας στα χέρια τους χαρτιά με συνθήματα.

Δείτε τις απίστευτες στιγμές