ΔΙΕΘΝΗ

H ΙΑΕΑ καλεί την Τεχεράνη να συνεργαστεί αμέσως για τα πυρηνικά

H ΙΑΕΑ καλεί την Τεχεράνη να συνεργαστεί αμέσως για τα πυρηνικά - Κεντρική Εικόνα

"Ο χρόνος πιέζει", προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το Ιράν, καλώντας το να συνεργαστεί πλήρως με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ που είναι αρμόδια να παρακολουθεί τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης.

Επιστρέφοντας από την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στην Τεχεράνη, ο υπηρεσιακός διεθυντής της ΙΑΕΑ Κορνέλ Φερούτα επέμεινε ότι είναι αναγκαίο το Ιράν "να απαντήσει αμέσως στα ερωτήματα" που του έχει απευθύνει η υπηρεσία, κατά την έναρξη της τακτικής, τριμηνιαίας συνεδρίασης του Συμβουλίων των Κυβερνητών, στη Βιέννη.

Η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε επίσης ότι η Τεχεράνη εγκαθιστά συσκευές φυγοκέντρησης προηγμένης τεχνολογίας, ικανές να αυξήσουν το απόθεμά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο. Η ενέργεια αυτή συνιστά ένα νέο βήμα υπαναχώρησης από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το Ιράν με βάση τη συμφωνία του 2015, η οποία είχε ως στόχο να το εμποδίσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το Σάββατο το Ιράν «είχε εγκαταστήσει ή είχε ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης» στο εργοστάσιο στη Νατάνζ 22 συσκευών φυγοκέντρησης τύπου IR-4, μίας τύπου IR-5, 30 τύπου IR-6 και τρία μοντέλα IR-6s, σύμφωνα με τις επιθεωρήσεις που έκανε η υπηρεσία επί τόπου, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ. Με βάση τη συμφωνία του 2015 το Ιράν επιτρέπεται να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιώντας μόνο φυγοκεντρητές πρώτης γενιάς (IR-1). Η IAEA παρατήρησε πάντως ότι αυτές οι συσκευές φυγοκέντρησης δεύτερης γενιάς που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στη Νατάνζ δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία.

Μολονότι το Ιράν μπήκε στην τρίτη φάση αυτής της σταδιακής υπαναχώρησης, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ.

Η επιμονή της ΙΑΕΑ για τη συνεργασία που αναμένει εκ μέρους του Ιράν φαίνεται να υποδηλώνει μια κάποια ανυπομονησία εκ μέρους της Υπηρεσίας επειδή η Τεχεράνη καθυστερεί να παράσχει πληροφορίες τους εμπειρογνώμονές της. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση, ο Φερούτα δεν επιβεβαίωσε αυτήν την ερμηνεία: "Είπα απλώς ότι είναι αναγκαία η πλήρης και ενεργή συνεργασία", είπε ο Ρουμάνος διπλωμάτης, όταν οι δημοσιογράφοι τον πίεσαν να ξεκαθαρίσει τι εννοούσε. Πρόσθεσε ότι είναι "ικανοποιημένος από το ύφος και το περιεχόμενο" των συνομιλιών που είχε στην Τεχεράνη.