ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Λίγο κράτησε το θετικό πρόσημο

Χ.Α.: Θα χρειαστεί αύξηση του τζίρου για να διεκδικήσει νέα βραχυπρόθεσμα υψηλά - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, παρακολουθώντας τα μάκρο που ανακοινώνονται και  ταυτόχρονα, περιμένοντας τις εξαγγελίες της ΕΚΤ (12/9) με προσδοκίες για νέα νομισματική χαλάρωση και τις εξελίξεις στο μέτωπο του “Brexit”.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Γερμανίας σημείωσαν αναπάντεχη άνοδο τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το Reuters, οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές της γερμανικής οικονομίας ενισχύθηκαν κατά 0,7%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 20,2 δισ. ευρώ, μετά το καθοδικά αναθεωρημένο ποσό των 18 δισ. έναν μήνα νωρίτερα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ανέμεναν πτώση 0,5% στις εξαγωγές και 0,3% στις εισαγωγές, καθώς και πλεόνασμα 17,5 δισ.

Η βρετανική οικονομία ανέβηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο. Όπως μεταδίδει το Reuters, έτρεξε με ρυθμό 0,3%, σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για αύξηση κατά 0,1%. Για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο, το ΑΕΠ ήταν αμετάβλητο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,1%.

Ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών αυτόν τον μήνα στην ευρωζώνη, με τον δείκτη του ερευνητικού οργανισμού Sentix να ανέρχεται στις -11,1 μονάδες, από -13,7 τον Αύγουστο. Ο δείκτης της τρέχουσας αποτίμησης υποχωρεί για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τον Ιανουάριο του 2015 (-9,5).

Ο δείκτης που αφορά τις προσδοκίες βελτιώνεται στις -12,8, από -20 τον προηγούμενο μήνα.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., λίγα λεπτά κράτησε το θετικό πρόσημο για τους βασικούς δείκτες, στον απόηχο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στην ΔΕΘ, καθώς δείχνουν να επιμένουν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σε αποκαρδιωτικά επίπεδα, παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη με αρνητικό πρόσημο, να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 860 μονάδων, έχοντας κινηθεί μεταξύ 870,66 (+0,15%) και 858,39 μονάδων (-1,26%) και το τζίρο στα 19 εκατ.

Το -2,68% του τραπεζικού δείκτη, επιβεβαιώνει τον κλάδο που πιέζεται περισσότερο, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημαντικές πιέσεις υφίστανται οι Cenergy Holdings (-2,29%), ΑΔΜΗΕ (-2,48%), ΔΕΗ (-4,18%), Ελλάκτωρ (-2,28%) και με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Jumbo, TITC, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis.

Με θετικό πρόσημο διασώζονται οι Motor Oil (+0,57%), ΟΠΑΠ (+0,15%) και ΟΤΕ (+0,08%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι αρνητική ένδειξη το κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας, με τον τζίρο να παραμένει σε αδύναμα επίπεδα.