ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Στα χαμηλά ημέρας με ήπιες απώλειες

X.A.: Απώλειες 5,5 δισ. ευρώ, μόνο κατά τη σημερινή συνεδρίαση - Κεντρική Εικόνα

Εικόνα διαμετρικά αντίθετη της χθεσινής, παρουσίασε το Χ.Α. στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, όπου κύρια χαρακτηριστικά ήταν ο χαμηλός τζίρος και η εμφανής έλλειψη διάθεσης, για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, παρά τα μικρά κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών και το θετικό ξεκίνημα της Wall Street.

Και αν η σημερινή επιφυλακτική κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απόλυτα αναμενόμενη, μετά την χθεσινή σημαντική ανοδική κίνηση και εν όψει ΔΕΘ, με την επενδυτική κοινότητα να περιμένει τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ασφαλώς και ισχυρούς προβληματισμούς δημιουργεί η αδυναμία ανάκαμψης του τζίρου, όταν το σύνολο των αναλυτών συνεχίζει να επισημαίνει πως “με αυτούς τους τζίρους, δύσκολα το Χ.Α. μπορεί να σημειώσει νέα, βραχυπρόθεσμα, υψηλά”.

Από την άλλη, ίσως αξίζει αναφοράς και η μειωμένη κινητικότητα των αγοραστών σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που μόνο θετική ένδειξη δεν αποτελεί, αν υπάρξει και συνέχεια.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, με ημερήσιες απώλειες 0,70%, ενώ συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών, δίνει και η τελική εικόνα των μετοχών, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank -1,15%, Εθνική -1,87%, Eurobank +1,11%, Πειραιώς -1,64%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+0,45%), ΟΛΠ (+0,21%), ΟΠΑΠ (+0,61%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,26%), TITC (+0,33%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ, Ελλάκτωρα και Σαράντη.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Cenergy Holdings (-2,24%), Motor Oil (-1,97%) και Μυτιληναίο (-2,16%).

Σαφώς μειωμένα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου, μεταξύ άλλων, διακρίθηκαν θετικά και οι Mediterra (+10%), Lavipharm (+4,84%), Σελόντα (+5%), Έλαστρον (+5,92%), ΕΚΤΕΡ (+3%), Μουζάκης (+5,10%) και MIG (+2,50%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 877,19 (+0,29%) και 869 μονάδων (-0,65%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 869,38 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,60%.

Ο τζίρος στα 51 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.