ΔΙΕΘΝΗ

Η Αργεντινή ζητεί από το ΔΝΤ αναδιάταξη του χρέους της

Η Αργεντινή ζητεί από το ΔΝΤ αναδιάταξη του χρέους της - Κεντρική Εικόνα

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε χθες Τετάρτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την αναδιάταξη της οφειλής της προς τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό, ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντός των ορίων της δανειακής σύμβασης που συνήφθη με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

«Η Αργεντινή πρότεινε [στο ΔΝΤ] να αρχίσουμε έναν διάλογο για την αναδιάταξη του χρέους», επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ερνάν Λακούνσα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα.

Το κλίμα έντονης νευρικότητας στις αγορές συνεχίστηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς αρκετοί μοιάζουν να προεξοφλούν στάση πληρωμών.

Όταν ονομάστηκε νέος υπουργός Οικονομικών, ο Λακούνσα διαβεβαίωσε ότι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο, κάτι που χαρακτήρισε «στόχο πρώτης τάξεως», και ότι το Μπουένος Άιρες «θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους».

Το να επιτραπεί ακόμη μεγαλύτερη διακύμανση του πέσο «δεν θα έκανε τίποτε περισσότερο από το να αυξήσει την αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις», είχε επιμείνει.

Ο προκάτοχός του Νικολάς Δουχόβνε παραιτήθηκε τη 17η Αυγούστου, έπειτα από μια εβδομάδα αναταραχής στις αγορές, με το πέσο να χάνει το 20% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου και το χρηματιστήριο να χάνει το 30% της κεφαλαιοποίησής του.

Βάσει της συμφωνίας σε ισχύ, η Αργεντινή θα αρχίσει να καταβάλλει τα πρώτα τοκοχρεολύσια το 2021.

Οι δηλώσεις του υπουργού καταγράφηκαν μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου του Ταμείου στη χώρα, όπου η οικονομική κρίση έχει επιδεινωθεί μετά την βαριά ήττα του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

Ο κεντροαριστερός περονιστής Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτηρίζεται πλέον το φαβορί ενόψει των προεδρικών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου, μετά την ευρεία νίκη του στις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου, όταν έλαβε το 47% των ψήφων, ποσοστό θεαματικά υψηλότερο από εκείνο του Μάκρι (32%), ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Προχθές Τρίτη, το στρατόπεδο του Φερνάντες επέκρινε την προσέγγιση του ΔΝΤ, έπειτα από μια συνάντηση με τους αντιπροσώπους του στο Μπουένος Άιρες. Το πέσο βυθίστηκε κι άλλο αμέσως μετά και η κεντρική τράπεζα χρειάστηκε να επέμβει μαζικά.