ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Συναίνεση κι όχι αλχημείες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

ΚΙΝΑΛ: Πέντε στόχοι για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή - Κεντρική Εικόνα

«Η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο θέμα του εκλογικού νόμου αποτελεί ζήτημα αρχής για το Κίνημα Αλλαγής», τόνισε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο ρ/φ Πρώτο Θέμα.

Προσδιορίζοντας τη στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε: «Στην παραφιλολογία περί αθροίσματος 180 βουλευτών ΝΔ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, για να αλλάξει πρώτα το επίμαχο άρθρο του Συντάγματος για τον εκλογικό νόμο, εμείς ξεκάθαρα απαντάμε:

"Πρώτα ο εκλογικός νόμος, που τον περιμένουμε να διατυπωθεί επίσημα και με σαφήνεια από την Κυβέρνηση και όποια συζήτηση για τον τρόπο εφαρμογής του". Πρόσθεσε ωστόσο πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση συζήτησης, "ωστόσο αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις".

Εξήγησε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με την οποία: «Η πρόταση μας ήταν η εξής: το πρώτο κόμμα με 25% παίρνει 20 έδρες bonus και αναλογικά για κάθε μία μονάδα παίρνει μία επιπλέον έδρα μέχρι το 40% με μέγιστο τις 35 έδρες ως bonus».

Υπενθύμισε δε οτι θα πρέπει να αναζητηθεί η μέγιστη συναίνεση σημειώνοντας ότι «όταν τέθηκε στο πρόσφατο παρελθόν το θέμα της απλής αναλογικής, εμείς είχαμε προτείνει εκλογικό σύστημα, που εξασφάλιζε τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση της εκλογικής βάσης και έθετε εχέγγυα πολιτικής σταθερότητας»