ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια περιμένει το υπ. Οικονομικών

Μέσα στο 2019 η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων - Κεντρική Εικόνα

Να καταθέσουν άμεσα τις τελικές τους προτάσεις για τα ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην παγώσουν οι ωριμάνσεις των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, ακαδημαϊκοί, δικαστικοί) από το 2017, ζητά από τα υπουργεία Άμυνας, Παιδείας και Δικαιοσύνης το οικονομικό επιτελείο. Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει αυτές τις προτάσεις, προς έγκριση, στους θεσμούς. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, στη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν τις τελευταίες ημέρες με την ηγεσία του υπουργείου, ξεκαθάρισαν ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι μόνιμου χαρακτήρα.

Σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, οι μισθολογικές εξελίξεις των ενστόλων, του διδακτικού προσωπικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των δικαστικών, θα πρέπει να παγώσουν για δύο χρόνια, δηλαδή από 01/01/2017 μέχρι 31/12/2018. Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν, το υπουργείο Οικονομικών δέχτηκε (αφού πρώτα πήρε την έγκριση των δανειστών) να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη, αρκεί να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.

Οι παρεμβάσεις που θα προταθούν ως ισοδύναμα θα είναι, πιθανότατα, από το σκέλος των δαπανών και για το λόγο αυτό δεν αρκεί απλώς να έχουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2017, αλλά θα πρέπει να «πείθουν» για τη διατηρήσιμη απόδοσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο έθεσε στον κ. Χουλιαράκη το συγκεκριμένο ζήτημα και ζήτησε να ενημερωθεί για το βαθμό προόδου της διαδικασίας. Επανέλαβαν, μάλιστα, ότι τα μέτρα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιαστούν εγκαίρως, διότι εάν τεθούν προς έγκριση στο τέλος του χρόνου και εάν (υποθετικά) απορριφθούν, τότε θα πρέπει το «πάγωμα» να ισχύσει κανονικά από 01/01/2017. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπ. Οικονομικών πιέζει τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Άμυνας, Παιδείας και Δικαιοσύνης) να καταλήξουν στις τελικές τους προτάσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.