ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Μέχρι το τέλος του έτους η κατάργηση της απλής αναλογικής

Θεοδωρικάκος: Μέχρι το τέλος του έτους η κατάργηση της απλής αναλογικής - Κεντρική Εικόνα

Για ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης του κύρους της Ελλάδας, έκανε λόγο ο υπ. Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

“Ενισχύθηκε περαιτέρω η θέση και η διεθνή της εικόνα της χώρας, που γίνεται πλέον πυλώνας αξιοπιστίας και σταθερότητας στην περιοχή, ένας τόπος ανοικτός στη προσέλκυση επενδύσεων” είπε, σημειώνοντας τις δηλώσεις Μακρόν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις απειλές της Τουρκίας όπως και τις παράνομες δραστηριότητές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφερόμενος ο κ. Θεοδωρικάκος στις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, προανήγγειλε την έλευση -τον χειμώνα- νομοσχεδίου με το οποίο θα αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες μεταξύ δήμων, περιφερειών και κεντρικού κράτους.

“Θα φέρουμε ένα συνολικό νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και αλλαγή του κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε και να ξεκαθαριστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ δήμων, περιφερειών και κεντρικού κράτους. Ακόμα θα απλοποιηθούν οι δομές ώστε να ξέρουν και οι πολίτες τι να ζητούν και από θα εξυπηρετηθούν” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και επισήμανε ότι “ως το τέλος του έτους θα έρθει νόμος για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα προτείνεται εκλογικός νόμος για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και θα προωθείται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.”

Πρόσθεσε ότι σε όλες τις επαφές του με δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και περιφερειάρχες, έλαβε μηνύματα ανακούφισης και αισιοδοξίας σχετικά με τη ψηφισθείσα νομοθετική ρύθμιση για αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας των δήμων, που έβαλε τέλος στο χάος το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την επιλογή εφαρμογής της απλής αναλογικής από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε ερτημα για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο κ Θεοδωρικάκος απάντησε ότι το ΥΠ.ΕΣ περιμένει από την Περιφέρεια Αττικής μια ολοκληρωμένη πρόταση για την διαχείρισή τους, η οποία και θα στηριχθεί προκειμένου μέσα στην 4ετία να λυθεί το πρόβλημα στην Αττική.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα κινδύνου για την αντοχή των χώρων αποκομιδής στη Φυλή και τα Λιόσια λέγοντας ότι δεν αντέχουν παρά μόνο για μερικούς μήνες και προανήγγειλε επικουρικές παρεμβάσεις ώστε να αντέξουν για λίγο ακόμα.

“Εάν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου δεν πιάσουμε, το στόχο ανακύκλωσης του 50% των απορριμμάτων αντί του 18% που είναι σήμερα, θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα και για αυτό στην ΕΕ.” είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για τις επιλογές των επικεφαλής και μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης είπε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καθυστερεί, ούτε να κρύβει τα προβλήματα, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για απαράδεκτες παρεμβάσεις σε όλους τους θεσμούς, ειδικότερα στους χώρους της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών, όπως και για τη σκευωρία της ΝΟVARTIS.