ΕΛΛAΔΑ

Εξελίξεις στον πλειστηριασμό του Mega

Εξελίξεις στον πλειστηριασμό του Mega - Κεντρική Εικόνα

Με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών και το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου 2019 ξεκινά η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Mega από την Grant Thornton που έχει αναλάβει την ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του bankingnews.gr.

Ωστόσο η διαδικασία αναμένεται να εκπλήξει καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα σπάσει η ταινιοθήκη, το αρχείο ειδήσεων και το σήμα σε δύο τμήματα (ξεχωριστά η ταινιοθήκη) αλλά θα πουληθούν ενιαία.

Και αυτό διότι εκτίμηση των τραπεζών και του ειδικού διαχειριστή είναι ότι το ενιαίο της πώλησης έχει αυξημένες πιθανότητες να εξασφαλίσει υψηλότερο τίμημα.

Βέβαια αυτό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς καθώς υπάρχουν τα λεγόμενα παλαιά και νέα κανάλια.

Τα παλαιά κανάλια ενδιαφέρονται κυρίως για την ταινιοθήκη όπως και τα νέα αλλά όχι για το αρχείο ειδήσεων καθώς διαθέτουν δικό τους.

Έτσι τα νέα κανάλια θα ανεβάσουν συνολικά το τίμημα ενώ τα παλαια είναι αμφίβολο αν θα πληρώσουν για κάτι που ήδη διαθέτουν.

Παρ όλα αυτά Θεωρείται δε ότι το ενδιαφέρον θα είναι ιδιαιτέρα υψηλό δεδομένου ότι έλαβε άδεια ο όμιλος Alter Ego ενώ το το OPEN «πάσχει» σε επίπεδο αρχείου ειδήσεων.

Ωστόσο παρά την προετοιμασία που φαίνεται να έχει γίνεται για τη διαδικασία του πλειστηριασμού δεν φαίνεται τα πράγματα είναι απλά με το σκέλος των εργαζόμενων του τηλεοπτικού σταθμού.

Η Grant Thornton χρησιμοποιεί για τις «ανάγκες της εκκαθάρισης» περί τους τριάντα εργαζόμενους ενώ σε λειτουργία βρίσκεται η ιστοσελίδα της εταιρίας η οποία εμφανίζεται να εκπέμπει πρόγραμμα το οποίο για την ακρίβεια είναι προβολές σήριαλς από την ταινιοθήκη του Mega.

Επίσης λειτουργούν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρίας τα οποία μάλιστα διαφημίζουν την προβολή σήριαλς και το πρόγραμμα του σταθμού.

Επιπλέον είναι άγνωστο τι ακριβώς συμβαίνει με τους υπόλοιπους εργαζόμενους πλην των τριάντα του τηλεοπτικού σταθμού καθώς και οι περισσότερες επισχέσεις εργασίας έχουν λήξει αλλά και δεν έχουν απολυθεί από την επιχείρηση.

Έτσι εγείρονται ζήτημα για το τι ακριβώς συμβαίνει με το προσωπικό το οποίο εύλογα έχει αξιώσεις αποζημιώσεων ακόμα και να υποτεθεί ότι έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις σιωπηρώς.

Τραπεζικοί κύκλοι πάντως έχουν επισημάνει ότι η αποζημίωση των εργαζομένων θα γίνει από το εκπλειστηρίασμα όπως προβλέπει η νομοθεσία και ότι ο ειδικός εκκαθαριστής είναι υπόχρεος μόνο για τους εργαζόμενους που θα απασχολήσει κατά το διάστημα της ειδικής εκκαθάρισης τόσο στο σκέλος των οφειλόμενων μισθών όσο και των αποζημιώσεων.

Από την άλλη πλευρά πάντως θα πρέπει να αναμένονται προσφυγές από πλευράς εργαζομένων όπως συνέβη στην περίπτωση του ΔΟΛ όπου η διαδικασία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί παρά το γεγονός ότι η πώληση της εταιρίας ολοκληρώθηκε από το καλοκαίρι του 2017.