ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαββός: Άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για το σχέδιο του ΤΧΣ για τα «κόκκινα» δάνεια

Ζαββός: Το σχέδιο «Ηρακλής» δεν είναι μόνο για τις τράπεζες, είναι για τον Έλληνα πολίτη - Κεντρική Εικόνα

Σημαντικό βήμα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα θεωρεί η κυβέρνηση την αναμενόμενη έγκριση του σχεδίου του ΤΧΣ για τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός με άρθρο του στα «Νέα» εκτιμά ότι «μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσουμε αμέσως έπειτα στην εφαρμογή του μέσω της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα σχέδια τους».

Ο κ. Ζαββός επισημαίνει ότι στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκεται η συντονισμένη και συστηματική αναβάθμιση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος, ώστε να δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

«Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνει την άμεση υιοθέτηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία -αυτό που παλιότερα ήταν γνωστό ως ιταλικό μοντέλο (Assets Protection Scheme – APS)», σημειώνει ο κ. Ζαββός.

Στο ίδιο άρθρο ο κ. Ζαββός αναφέρει πως «η εφαρμογή του μοντέλου αυτού θα συμβάλει στην πιο γρήγορη απομείωση των κόκκινων δανείων από το ενεργητικό των τραπεζών, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που τόσο χρειάζεται ο τόπος.

Κατόπιν, η κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε άλλη ρεαλιστική πρόταση, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου που έχει υποβάλει η ΤτΕ  και είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει κάθε εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αλλά και της ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος».