ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bras de fer για τους επικεφαλής του υπερταμείου

Ποιες αρμοδιότητες αναλαμβάνουν ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Αλ. Χαρίτσης και ο υφυπουργός Στ. Πιτσιόρλας - Κεντρική Εικόνα

Σε σκληρή παρτίδα πόκερ εξελίσσονται οι διεργασίες μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών για τους επικεφαλής του νέου υπερταμείου, υπό την ομπρέλα του οποίου θα περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου προς αξιοποίηση, όπως προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για διάσταση απόψεων ακόμη και στο πρόσωπο που προαλείφεται για τη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου ταμείου, του Γάλλου τεχνοκράτη Ζακ Λε Παπ, με πολυετή θητεία στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας του. Αντίστοιχα, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και για τα τρία πρόσωπα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί πως το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) του νέου υπερταμείου ("Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας") θα αποτελείται από πέντε μέλη. Η ελληνική πλευρά θα διορίζει τα τρία και η Κομισιόν μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τα άλλα δύο, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου. Αντίστοιχα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και συμμετέχει στην επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου του υπερ-ταμείου. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν πλειοψηφίας τεσσάρων μελών.

Σύμφωνα με το capital.gr αμφότερες πλευρές παραμένουν σε διαπραγμάτευση για τα μέλη του ταμείου, με τη διάσταση των απόψεων να κυριαρχεί, επί του παρόντος. Όπως αναφέρθηκε, πηγές κοντά στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο Χίλτον, ανέφεραν πως μετά τις εντάσεις για το πρόσωπο του κ. Λε Παπ, υπήρξε διάσταση απόψεων από τους πιστωτές για τα προτεινόμενα μέλη της ελληνικής πλευράς.

Η πεποίθηση αμφότερων πλευρών είναι πως το θέμα "σίγουρα θα έχει κλείσει" πριν από την αναχώρηση των θεσμών, την ερχόμενη Παρασκευή. Η ίδια κορυφαία πηγή έκανε σαφές και ότι γίνεται εκ νέου συζήτηση για τη μνημονιακή υποχρέωση των οχτώ ΔΕΚΟ που πρέπει άμεσα να μεταφέρουν στο Ταμείο. Διαπραγμάτευση έγινε επίσης για τον εσωτερικό κανονισμό, ενώ σε ερώτηση για το θέμα του ΟΤΕ που επίσης εκκρεμεί ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ παραδέχθηκε ότι το υπερταμείο είναι το μεγάλο αγκάθι στα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με τα 2,8 δισ. ευρώ. και ανέφερε ότι επίμαχο θέμα είναι η διοίκηση του Υπερταμείου, αλλά "θα περιμένουμε να γίνει συνολικά η διαπραγμάτευση για όλη τη σύνθεση, όχι μόνο τον πρόεδρο"...