ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Συνδικάτα έδωσαν το «πράσινο φως» στους Εργατικούς για 2ο δημοψήφισμα

Βρετανία: Νέα διολίσθηση στις τιμές ακινήτων, ενόψει brexit - Κεντρική Εικόνα

Τα εργατικά συνδικάτα που συνδέονται με το κόμμα των Εργατικών έδωσαν πράσινο φως για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στο κόμμα της αντιπολίτευσης να ζητήσει τη γνώμη των πολιτών σε οποιαδήποτε έκβαση του Brexit προκύψει από πλευράς της νέας συντηρητικής κυβέρνησης και να προχωρήσει σε εκστρατεία υπέρ της παραμονής.

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων συνδικάτων- Unison, GMB και το Unite, το οποίο μέχρι σήμερα αρνείτο να στηρίξει τη στροφή του Εργατικού κόμματος υπέρ της παραμονής- συνεδρίασαν και κατέληξαν στην κοινή θέση ότι το Εργατικό κόμμα πρέπει να ανακοινώσει, ενόσω βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ότι θα οργανώσει δεύτερο δημοψήφισμα και ότι θα ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα συνδικάτα αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα το Εργατικό κόμμα να διαπραγματευτεί δική του συμφωνία για το Brexit, εάν καταλάβει την εξουσία με εκλογές, και να επιχειρήσει να προωθήσει την εφαρμογή της. Αυτό το ενδεχόμενο επιτρέπει στους Εργατικούς να εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να πουν στους ψηφοφόρους τους που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης ότι θα τιμήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, με τη διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας με την ΕΕ, που θα προβλέπει ήπιο Brexit, με προτεραιότητα να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Στη συνέχεια η όποια συμφωνία κλείσουν οι Εργατικοί θα τεθεί σε δημοψήφισμα, μαζί με την επιλογή της παραμονής στο ψηφοδέλτιο. Η απόφαση για το ποια επιλογή θα στηρίξει το Εργατικό κόμμα σε αυτό το δημοψήφισμα θα «εξαρτηθεί από την συμφωνία που θα έχει διαπραγματευτεί».

Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του κόμματος. Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο χωριστών συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής και του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου σήμερα Τρίτη. Μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν σύντομα αποφάσεις για την αλλαγή της στάσης του κόμματος σε ό,τι αφορά το Brexit και συγκεκριμένα την υποστήριξη της παραμονής.