ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Έρευνα HSBC: Οι κορυφαίοι τομείς επένδυσης για τις επιχειρήσεις

HSBC: Σταθεροποίηση στην αγορά ακινήτων μετά την δεκαετή κρίση - Κεντρική Εικόνα

«Σχεδόν το ένα τρίτο των επιχειρήσεων αναμένουν ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα αλλάξουν ριζικά, από τον τρόπο με τον οποίο κάνουν πωλήσεις μέχρι το πού δραστηριοποιούνται, καθώς αναζητούν ευκαιρίες ανάπτυξης σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Όμως, ενώ τεχνολογίες, όπως η ρομποτική, βρίσκονται στην κορυφή των επενδυτικών πλάνων τους, οι επιχειρήσεις πλέον θέτουν ως προτεραιότητα την επένδυση στην ευημερία και στις δεξιότητες των ανθρώπων τους», σύμφωνα με μία νέα έρευνα της HSBC.

Τα αποτελέσματα της έρευνας «Navigator: Made for the Future», η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2.500 επιχειρήσεων σε 14 χώρες, δείχνουν ότι το 34%, όσων λαμβάνουν αποφάσεις, πιστεύει ότι οι προτεραιότητές τους στον τομέα της τεχνολογίας θα αλλάξουν «τελείως» μέσα στους επόμενους 24 μήνες, ενώ το 45% αναμένει ότι θα αλλάξουν «ελαφρώς». Με τις επιχειρήσεις να επιθυμούν να γίνουν περισσότερο πελατοκεντρικές και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, το 55% σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Ένα αντίστοιχο ποσοστό (52%) θα αυξήσει την επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και 43% θα διαθέσει χρήματα για την ευημερία των εργαζομένων, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που δήλωσε ότι θα επενδύσει σε logistics (42%), σε εργοστάσια και εξοπλισμό (34%) και σε εγκαταστάσεις (29%).

Όπως προκύπτει από την έρευνα, «μέσα από την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογίες, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να γίνουν περισσότερο αποδοτικές, πελατοκεντρικές και φιλικές στο περιβάλλον. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερο στην εμπειρία του πελάτη (52%) και ποσοστό 45% θα αυξήσει τις δαπάνες, προκειμένου να καταστούν πιο φιλικές στο περιβάλλον τα επόμενα δύο χρόνια. Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, επιθυμούν να γίνουν πιο "πράσινες", για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλαντούχους εργαζόμενους και 30%, επειδή νιώθει πίεση από τους πελάτες, ώστε να βελτιωθεί σε αυτόν τον τομέα».

Οι επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει ήδη ορισμένες νέες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (41%), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (40%), οι wearable συσκευές (37%) και οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου/εικόνας (38%). Τα μεγαλύτερα οφέλη από την εφαρμογή αυτών των τεσσάρων τεχνολογιών είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας, της εμπειρίας των πελατών και της ποιότητας των προϊόντων ή των υπηρεσιών. Ενώ το 76% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι νέες τεχνολογίες θα κάνουν το προσωπικό τους πιο παραγωγικό και το 72% ότι θα ενισχύσει την ευημερία των εργαζομένων, το 59% τόνισε ότι θα χρειάζεται λιγότερους εργαζόμενους στο μέλλον. Τρεις στους πέντε (60%) σκοπεύουν να εισάγουν ή να ενισχύσουν ευέλικτες πρακτικές στην εργασία, προκειμένου να βελτιώσουν την ευεξία του προσωπικού τους και να επιτύχουν την επανεξισορρόπηση μεταξύ αυτοματοποιημένης και χειροκίνητης παραγωγής.

Οι συνεντεύξεις για τις ανάγκες της έρευνας «Navigator: Made for the Future» πραγματοποιήθηκαν σε Αυστραλία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Μεξικό, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, τον Μάιο του 2019.