ΔΙΕΘΝΗ

Γεωργία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου - Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση

Γεωργία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου - Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση - Κεντρική Εικόνα

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας Ιρακλί Κομπαχίτζε υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, μία ημέρα μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 200 άνθρωποι, με αφορμή την ομιλία που εκφώνησε ένας Ρώσος βουλευτής εντός της αίθουσας του κοινοβουλίου.

Ο Κομπαχίτζε, που είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος "Γεωργιανό Όνειρο", παραιτήθηκε σε ένδειξη του "υψηλού επιπέδου ευθύνης" και όχι επειδή υποχώρησε "στα ανεύθυνα αιτήματα των αντιπολιτευόμενων κομμάτων", όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χάχα Καλάτζε.

Σχεδόν 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν επειδή ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Γκαβρίλοφ μίλησε, από την έδρα του προέδρου, στα ρωσικά, κατά τη διάρκεια της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία τραυματίστηκαν 240 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Οι 160 από τους τραυματίες είναι διαδηλωτές και οι υπόλοιποι αστυνομικοί.

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση και του υπουργού Εσωτερικών, καθώς και την απελευθέρωση των διαδηλωτών που συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης. Ο Ταμάρ Κορτζάλα, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είπε ότι μεταξύ των αιτημάτων είναι και η έναρξη συνομιλιών για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Πρόσθεσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματά τους.