ΕΛΛAΔΑ

Ξεπερνούν τις 258.000 οι εκκρεμείς συντάξεις - Διαψεύδει ο Πετρόπουλος

Στο ΣτΕ κρίνεται η τύχη των αναδρομικών των συνταξιούχων - Κεντρική Εικόνα

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, διαψεύδει τα σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περισσότερες από 258.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν εργαζόμενοι στα Ταμεία.

Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ.Πετρόπουλος αναφέρει πως πρόκειται για «αναπαραγωγή στοιχείων που ανακοίνωσε μια ομοσπονδία εργαζομένων στους φορείς, όχι με ασφαλή τρόπο» και προσθέτει πως «ο μόνος ασφαλής φορέας που μπορεί να δίνει πληροφόρηση είναι ο ΕΦΚΑ».

«Οι ληξιπρόθεσμες συνολικά είναι 48.839. Ληξιπρόθεσμες συντάξεις λέμε εκείνες που είναι έτοιμες να καταβληθούν. Διότι το να κάνεις αίτηση δεν σημαίνει ότι παίρνεις και σύνταξη. Πάρα πολλές αιτήσεις απορρίπτονται. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία σχέση με την αλήθεια ως προς τα νούμερα», αναφέρει ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας πως «είναι ένα θέμα δύσκολο για να μιλάει κανείς τόσο πρόχειρα» σημείωσε.

Οσον αφορά τον μέσο χρόνο αναμονής για την έκδοση οριστικής απόφασης (κύριας σύνταξης) και το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να φτάσει στα τέσσερα χρόνια εάν ο συνταξιούχος περιμένει και εφάπαξ, ο κ.Πετρόπουλος απάντησε: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Λυπάμαι για τέτοια δημοσιεύματα που δημιουργούν όχι μόνο αδικαιολόγητη ανησυχία αλλά και μια εικόνα χρέους που δεν υφίσταται. Διότι το χρέος, το οποίο εμφανίζουν κατ' αυτό τον τρόπο ως πλαστό, εγείρει ζητήματα για το αν πρέπει ή δεν πρέπει η κυβέρνηση ή όποια κυβέρνηση υπάρχει στη χώρα να συνεχίσει να παρέχει συντάξεις χωρίς περικοπές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια τέτοια ανεύθυνη προσέγγιση δημιουργεί θέματα στη μελλοντική ισορροπία του ζητήματος».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό «έχουμε 399 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν και δώσαμε πάνω από 5,5 δισ. ευρώ όλο αυτό το διάστημα. Το 75% περίπου των εκκρεμών συντάξεων, που παραλάβαμε το 2015, το έχουμε χορηγήσει. Έχουμε μείνει σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με παλιά. Έχουμε δώσει συνολικά 866.700 παροχές».

Ερωτηθείς εάν τα στοιχεία δίνονται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο κ.Πετρόπουλος είπε: «Ο πόλεμος είναι πραγματικά άτακτος. Ό,τι προλαβαίνουν κάνουν. Και η δημιουργία αυτής της ανησυχίας προφανώς ευνοεί σχέδια εκείνων που είναι αντίπαλοι ως προς τα επιτεύγματα που είχε η χώρα όλο αυτό το τελευταίο διάστημα».