ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Fiat Chrysler απέσυρε την πρόταση συγχώνευσης με τη Renault

Η Fiat Chrysler απέσυρε την πρόταση συγχώνευσης με τη Renault - Κεντρική Εικόνα

Απέσυρε την πρότασή της για συγχώνευση με τη Renault, η Fiat Chrysler (ύψους 35 δισ. δολαρίων ή 33 δισ. ευρώ), κατηγορώντας τη γαλλική πολιτική σκηνή για το ναυάγιο του ντιλ που θα δημιουργούσε την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πηγή κοντά στο διοικητικό συμβούλιο της Fiat Chrysler δήλωσε ότι η εταιρεία προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς η Γαλλία αναζητούσε να καθυστερήσει την απόφαση για τη συμφωνία με στόχο να κερδίσει την υποστήριξη της Nissan Motor, συμμαχικό εταίρο της Renault.

Η γαλλική κυβέρνηση πίεζε για την υποστήριξη της Nissan όσον αφορά τη συγχώνευση. Η Nissan είχε δηλώσει ότι θα απέχει.

Επίσης, η γαλλική κυβέρνηση, που έχει στην κατοχή της μερίδιο 15% της Renault, ασκούσε πιέσεις στη Fiat Chrysler να εγγυηθεί ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας στη Γαλλία καθώς και για μέρισμα στους μετόχους της Renault, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Η αρχική πρόταση της Fiat Chrysler δεν περιελάμβανε μέρισμα στους μετόχους της Renault.

Σύμφωνα με την πρόταση, η συγχωνευμένη επιχείρηση θα ανήκε κατά 50% στους μετόχους της FCA και κατά 50% στη Renault. Επίσης, θα είχε ετήσια έσοδα €170 δισ., λειτουργικά κέρδη άνων των €10 δισ. και καθαρά κέρδη περισσότερα από €8 δισ. σύμφωνα με τη Fiat Chrysler και το ρεπορτάζ των Financial Times.

Η πίεση για συγχωνεύσεις έχει ενταθεί στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς τίθενται νέες προκλήσεις που προκύπτουν από την ηλεκτρική κίνηση, τις πιο αυστηρές ρυθμίσεις για τις εκπομπές ρύπων και τις ακριβές νέες τεχνολογίες για συνδεδεμένα αυτοκίνητα και οχήματα αυτόνομης οδήγησης.

Σήμερα η Renault διατηρεί στρατηγική συνεργασία με την ιαπωνική Nissan, ωστόσο οι σχέσεις των δύο πλευρών επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήενς μετά και τη σύλληψη του τέως επικεφαλής τους Κάρλος Γκοσν.