ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς την Αθήνα οι Έλληνες θα ήταν 20% πιο φτωχοί!

Χωρίς την Αθήνα οι Έλληνες θα ήταν 20% πιο φτωχοί! - Κεντρική Εικόνα

Δεν είναι η Ελλάδα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, της οποίας η οικονομία στηρίζεται στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, τα οποία επικαλείται σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό (Le Figaro), και στην περίπτωση της Γαλλίας η οικονομία της εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη δραστηριότητα της πρωτεύουσας. Χωρίς το Παρίσι και την πυκνοκατοικημένη ιστορική και διοικητική περιοχή του, Ιλ ντε Φρανς, (l'Île-de-France), ο κάτοικος της Γαλλίας θα ήταν κατά 15% φτωχότερος. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, το ένα πέμπτο των Γάλλων κατοικούν στην Ιλ ντε Φρανς, ποσοστό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του εθνικού ΑΕΠ.

Η Αθήνα επίσης αποτελεί για την Ελλάδα τον μοναδικό οικονομικό πνεύμονα και σύμφωνα με την έρευνα, χωρίς αυτήν οι κάτοικοι της χώρας θα ήταν κατά 20% πιο φτωχοί. Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μ. Βρετανία, οι κάτοικοι της οποίας ψήφισαν πρόσφατα υπέρ του Brexit, όμως περίπου το ένα τέταρτο του εθνικού ΑΕΠ παράγεται στο Λονδίνο και συνεπώς χωρίς το Λονδίνο, το βρετανικό ΑΕΠ θα ήταν μειωμένο κατά 11,2%.

Η έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου που υπολόγισε πόσο θα μειωνόταν το ΑΕΠ ανά κάτοικο στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, εάν δεν είχαν τις πρωτεύουσές τους, παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς πρώτη στην κατάταξη αυτή βρίσκεται η Ελλάδα, ακολουθεί η Γαλλία, τρίτη έρχεται η Τσεχία, στη συνέχεια η Πορτογαλία και ακολουθούν Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Βέλγιο, Αυστρία, Ισπανία, Ολλανδία και Ιταλία.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, οτι η μόνη χώρα η οποία θα είχε αύξηση (!) του ΑΕΠ της κατά +0,2% ανά κάτοικο, χωρίς την πρωτεύουσά της, είναι η Γερμανία. Αυτό οφείλεται στο ότι η Γερμανία είναι μία αποκεντρωμένη χώρα και το Βερολίνο συνεισφέρει μόνο κατά 4% στο γερμανικό ΑΕΠ, καθώς η γερμανική οικονομία βασίζεται σε ένα ομοσπονδιακό οικονομικό μοντέλο.