ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στα 19,1 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Sonae Sierra που διαχειρίζεται το Fashion City Outlet

Στα 19,1 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Sonae Sierra που διαχειρίζεται το Fashion City Outlet - Κεντρική Εικόνα

Σύμφωνα με τον Fernando Guedes de Oliveira, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Sonae Sierra, «τα αποτελέσματα της Sonae Sierra παρέμειναν σταθερά καλά και στο πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς η εταιρεία συνέχισε να επικεντρώνεται στην υλοποίηση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της για την ανάπτυξη των υπηρεσιών και των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων της, αλλά και την ανακύκλωση κεφαλαίων».

Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) της Sonae Sierra αυξήθηκαν κατά 9%, αντικατοπτρίζοντας τη βελτιωμένη απόδοση του χαρτοφυλακίου της στην Ευρώπη και τη Βραζιλία, καθώς και τις βελτιώσεις που έγιναν στον κλάδο των υπηρεσιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η αύξηση των κερδών προ τόκων και φόρων επηρεάστηκε από τις διακυμάνσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία του Ρεάλ Βραζιλίας και τις πωλήσεις στοιχείων του χαρτοφυλακίου.

Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους η Sonae Sierra αύξησε το άμεσο οικονομικό αποτέλεσμά της στα 19,6 εκατ. ευρώ -αύξηση περίπου 16% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2018- χάρη στη βελτιωμένη απόδοση του χαρτοφυλακίου της, τόσο σε επίπεδο μισθωμάτων όσο και σε επίπεδο πωλήσεων των μισθωτών, και χάρη στη σημαντική αύξηση των κερδών προ τόκων και φόρων από τις υπηρεσίες της.

Τα έμμεσα καθαρά κέρδη σημείωσαν οριακή βελτίωση στα -0,5 εκατ. ευρώ, ευνοούμενα κυρίως από τα κέρδη της εγκαινίασης του Jardín Plaza Cúcuta.

Σε βάση σύγκρισης όμοιων στοιχείων (LfL), τα έσοδα από τις πωλήσεις των μισθωτών αυξήθηκαν κατά 1,8% στην Ευρώπη, παρά την αρνητική επίπτωση λόγω Πάσχα, επωφελούμενα από τις πολύ υψηλές αποδόσεις στη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Βραζιλία, όπου η αύξηση ήταν 21,9%, 4,7% και 3,7% (με σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία) αντίστοιχα.

Τα συνολικά μισθώματα LfL αυξήθηκαν 3,8% στην Ευρώπη, όπου σημειώθηκε θετική απόδοση σε όλες τις επιμέρους γεωγραφικές περιφέρειες.

Τα ποσοστά πληρότητας στην Ευρώπη συνέχισαν να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την Πορτογαλία και την Ιταλία να καταγράφουν ποσοστά 98,9% και 99,4% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό πληρότητας 97,2%. Στη Βραζιλία το ποσοστό πληρότητας αυξήθηκε από 92,7% σε 94,4%.

Η Sonae Sierra συνέχισε την υλοποίηση της στρατηγικής της για την ανακύκλωση κεφαλαίων και στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Τον Ιανουάριο η Sonae Sierra ανακοίνωσε τη νέα κοινοπραξία Sierra Balmain, με την απόκτηση του 50% των μετοχών της Balmain, μιας Πολωνικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών, της οποίας το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τη διαχείριση 15 εμπορικών κέντρων. Η συναλλαγή αυτή επέτρεψε στη Sonae Sierra να εισέλθει στην πολωνική αγορά και να έχει την δυνατότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασής της και σε άλλες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Στις πωλήσεις ακινήτων του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνεται η πώληση του 9% του Loop5 στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2019 και η πλήρης πώληση του LeiriaShopping στην Πορτογαλία που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο.

Η επιτυχής υλοποίηση του κατασκευαστικού προγράμματος της Sonae Sierra συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2019. Στις 27 Φεβρουαρίου 2019 άνοιξε τις πόρτες του το Jardín Plaza Cúcuta, το πρώτο εμπορικό κέντρο της Sonae Sierra στην Κολομβία. Αυτή η επιτυχημένη κοινοπραξία με τη Central Control, μια τοπική εταιρεία που εξειδικεύεται στα εμπορικά κέντρα, αποτελεί μια επένδυση 52 εκατ. ευρώ. Η μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια είναι 40.000 τ.μ. για 180 καταστήματα, καθιστώντας το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο το μεγαλύτερο στην πόλη.

Οι κατασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται, επίσης, με ταχείς ρυθμούς στο McArthurGlen Designer Outlet της Μάλαγα στην Ισπανία. Αυτή η κοινοπραξία 50%-50% μεταξύ της McArthurGlen και του Sierra Fund συνιστά μια επένδυση 115 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου χώρου λιανικής συνολικής έκτασης 30.000 τ.μ..

Τα έργα επέκτασης στο NorteShopping στην Πορτογαλία προχωρούν, επίσης, με πολύ καλούς ρυθμούς. Αυτή η επένδυση 77 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 13.000 επιπλέον τ.μ. προς μίσθωση προβλέπεται να ολοκληρωθεί πλήρως το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Στις 31 Μαρτίου 2019, η καθαρή αξία του ενεργητικού της Sonae Sierra ανήλθε στα 1,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, η οποία οφείλεται κυρίως στο καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα της περιόδου.

Στο μέλλον, η εταιρεία θα συνεχίσει την επιλεκτική ανακύκλωση κεφαλαίων, παραμένοντας παράλληλα πιστή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξη των κυριότερων περιουσιακών της στοιχείων στην Ιβηρική Χερσόνησο, και θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της μέσα από δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών και νέα έργα.

To Fashion City Outlet στη Θεσσαλία

Το εκπτωτικό και ψυχαγωγικό κέντρο Fashion City Outlet στη Λάρισα, ένα από τα νεότερα έργα της Sonae Sierra και της Bluehouse, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα Νοεμβρίου του 2018, καθιερώνει την παρουσία του στην περιοχή. Περισσότεροι από 1.000.000 καταναλωτές επισκέφτηκαν το Fashion City Outlet τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, το Fashion City Outlet πρόσθεσε πέντε ακόμα κορυφαίες διεθνείς και ελληνικές μάρκες, τις adidas, Mango, Lapin, Zeus+Dione και Ivergano, στα καταστήματα που φιλοξενεί.